poniedziałek, 2 czerwca 2014

Tarta z truskawkami, bitą śmietaną i kremem orzechowym.


Pyszne połączenie delikatnego kruchego ciasta, orzechowego kremu, bitej śmietany i świeżych truskawek. Taki deser również cieszy oko, aż żal było pokroić tarkę na mniejsze kawałki. Sezon na truskawki w pełni, więc będzie jeszcze szansa na weekendowy podwieczorek.  

Składniki:
  • 500 g truskawek
  • kilka listków mięty do dekoracji
Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko jaja kurzego
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody
Krem orzechowy:
  • 2 łyżki orzechowego kremu typu nutella
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki bitej śmietany
Bita śmietana
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 fixy do bitej śmietany

Zaczynamy od zagniecenia ciasta na kruchy spód. W misce umieszczamy przesianą mąkę, sól, cukier puder. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, żółtko i wodę. Całość zagniatamy, formujemy kulkę i wstawiamy do lodówki na min. 2 godz. Gdy ciasto już odpocznie rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i układamy je tak aby z formy wystawały brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy fasolą. Pieczemy przez 15 minut w 210 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 minut. Upieczony spód wyciągamy z foremki i zostawiamy do ostygnięcia.W tak zwanym między czasie ubijamy śmietanę dodajemy cukier puder i fix do śmietany. Chłodzimy chwilę w lodówce żeby śmietana trochę stężała. Teraz czas na krem orzechowy, serek mascarpone i wcześniej ubitą śmietanę- całość razem łączymy. Kruchy spód smarujemy kremem orzechowy. Następnie nakładamy śmietanę i dowolnie układamy truskawki wcześniej umyte i pozbawione szypułek- mięta do dekoracji.


Milion smaków truskawek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz