Pyszne połączenie delikatnego kruchego ciasta, orzechowego kremu, bitej śmietany i świeżych truskawek. Taki deser również cieszy oko, aż żal było pokroić tarkę na mniejsze kawałki. Sezon na truskawki w pełni, więc będzie jeszcze szansa na weekendowy podwieczorek.
- 500 g truskawek
- kilka listków mięty do dekoracji
Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko jaja kurzego
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki orzechowego kremu typu nutella
- 125 g serka mascarpone
- 2 łyżki bitej śmietany
Bita śmietana
- 500 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 fixy do bitej śmietany
Zaczynamy od zagniecenia ciasta na kruchy spód. W misce umieszczamy przesianą mąkę, sól, cukier puder. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, żółtko i wodę. Całość zagniatamy, formujemy kulkę i wstawiamy do lodówki na min. 2 godz. Gdy ciasto już odpocznie rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i układamy je tak aby z formy wystawały brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy fasolą. Pieczemy przez 15 minut w 210 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 10 minut. Upieczony spód wyciągamy z foremki i zostawiamy do ostygnięcia.W tak zwanym między czasie ubijamy śmietanę dodajemy cukier puder i fix do śmietany. Chłodzimy chwilę w lodówce żeby śmietana trochę stężała. Teraz czas na krem orzechowy, serek mascarpone i wcześniej ubitą śmietanę- całość razem łączymy. Kruchy spód smarujemy kremem orzechowy. Następnie nakładamy śmietanę i dowolnie układamy truskawki wcześniej umyte i pozbawione szypułek- mięta do dekoracji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz