wtorek, 29 kwietnia 2014

Pieczona szynka


Często się zdarza,że nasze wędliny lepiej wyglądają niż smakują dlatego czasami dopada mnie chęć zjedzenia dobrej szynki. W tym wypadku nic innego nie pozostaje tylko upiec domową soczystą, aromatyczną i idealnie przyprawioną szyneczkę. Można ją podawać z pieczywem, ale także dobrze sprawdza się jako danie obiadowe.

Składniki: 

  • ok. 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 3 łyżki ketchupu 
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki soli czosnkowej
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pieprz ( wedle uznania)
  • 3 łyżeczki przyprawy do mięs (użyłam knorr delikat)
  • torebka do pieczenia

Szynkę dokładnie myjemy osuszamy ręcznikiem papierowym. Ketchup łączymy z mieszanką przypraw, dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą. Aby nadać ładnego kształtu proponuję mięso obwiązać białą nitką. Następnie umieszczamy je w torebce do pieczenia i odstawiamy na noc do lodówki. Kolejnego dnia pieczemy szynkę 2 godziny( czas pieczenia zależny jest oczywiście od wagi mięsa) w 180 stopniach. Przed końcem pieczenia można otworzyć worek foliowy, żeby szynka ładnie się przyrumieniła.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz