Macie też tak czasami, że możecie jeść, jeść, jeść i jeść.....??? Te babeczki właśnie wywołują u mnie taki efekt. Kilka dni temu w pracy poczęstowała mnie nimi koleżanka i to było wtedy -....cynamon.... muszę je upiec. Wilgotne Orzechowo - Cynamonowe Cupcakes.
Składniki:
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki mielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 jajka
- 120 g cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju
- 300 ml kefiru
- drylowane wiśnie(mogą być z kompotu)
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 fix do śmietany
- kilka kropel zielonego barwnika spożywczego
Wszystkie sypkie składniki( mąkę,cukier, mielone orzechy, proszek do pieczenia, sodę, cynamon) mieszamy w misce. Do drugiej wbijamy jajka, roztrzepujemy widelcem, wlewamy olej i kefir. Składniki mieszamy razem za pomocą łyżki. Napełniamy gotową masą papilotki do 3/4 wysokości. Dodajemy po 3-4 wiśnie do każdej babeczki. Pieczemy ok. 25 minut w 170 stopniach. Jeżeli mamy ochotę na krem to śmietankę należy ubić z cukrem pudrem i fixem, a na koniec wlać kilka kropel barwinka. Dekorujemy za pomocą szprycy, można także posypać jedynie cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz