piątek, 18 kwietnia 2014

Babeczki?? Cupcakes??


Macie też tak czasami, że możecie jeść, jeść, jeść i jeść.....??? Te babeczki właśnie wywołują u mnie taki efekt. Kilka dni temu w pracy poczęstowała mnie nimi koleżanka i to było wtedy -....cynamon.... muszę je upiec. Wilgotne Orzechowo - Cynamonowe Cupcakes. 

Składniki:

  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 300 ml kefiru
  • drylowane wiśnie(mogą być z kompotu)
Krem( opcjonalnie):
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 fix do śmietany
  • kilka kropel zielonego barwnika spożywczego




Wszystkie sypkie składniki( mąkę,cukier, mielone orzechy, proszek do pieczenia, sodę, cynamon) mieszamy w misce. Do drugiej wbijamy jajka, roztrzepujemy widelcem, wlewamy olej i kefir. Składniki mieszamy razem za pomocą łyżki. Napełniamy gotową masą papilotki do 3/4 wysokości. Dodajemy po 3-4 wiśnie do każdej babeczki. Pieczemy ok. 25 minut w 170 stopniach. Jeżeli mamy ochotę na krem to śmietankę należy ubić z cukrem pudrem i fixem, a na koniec wlać kilka kropel barwinka. Dekorujemy za pomocą  szprycy, można także posypać jedynie cukrem pudrem. 


Zmodyfikowałam trochę ten przepis na własne potrzeby, ale oryginał możecie znaleźć na blogu -http://mania-gotowania.blogspot.com - również serdecznie zachęcam do odwiedzania tej stronki.
Wielkanocne Smaki - edycja IV
Babki i babeczki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz