Ostatnio w mojej kuchni królują muffinki- dzisiaj klasyka gatunku. Na wielu blogach czytałam przepisy na babeczki z malinami i białą czekoladą. Pomyślałam... czemu nie z mleczną?? Przecież też muszą dobrze smakować i nie myliłam się. Zamiast sięgać po gotowe ciastka z ogromną ilością cukru i mnóstwem polepszaczy smaku zachęcam do domowych wypieków- satysfakcja gwarantowana.
Składniki:
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 150 ml kefiru
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 200 g malin
- 100 g mlecznej czekolady
W dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Wbijamy jajka, wlewamy olej, mleko, kefir. Czekoladę siekamy nożem na małe kawałki łączymy z przygotowaną masą. Całość energicznie mieszamy za pomocą łyżki. Papilotki napełniamy do połowy ciastem. Na wierzch układamy maliny delikatnie wciskając w babeczki. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz