środa, 23 kwietnia 2014

Muffiny z malinami i czekoladą


Ostatnio w mojej kuchni królują muffinki- dzisiaj klasyka gatunku. Na wielu blogach czytałam przepisy na babeczki z malinami i białą czekoladą. Pomyślałam... czemu nie z mleczną?? Przecież też muszą dobrze smakować i nie myliłam się. Zamiast sięgać po gotowe ciastka z ogromną ilością cukru i mnóstwem polepszaczy smaku zachęcam do domowych wypieków- satysfakcja gwarantowana.

Składniki:

  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 150 ml kefiru
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 200 g malin
  • 100 g mlecznej czekolady

W dużej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Wbijamy jajka, wlewamy olej, mleko, kefir. Czekoladę siekamy nożem na małe kawałki łączymy z przygotowaną masą. Całość energicznie mieszamy za pomocą łyżki. Papilotki napełniamy do połowy ciastem. Na wierzch układamy maliny delikatnie wciskając w babeczki. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz