czwartek, 24 kwietnia 2014

Pasta z awokado (guacamole)


Pasta z awokado z jajkiem to smaczny i szybki pomysł na śniadanie. Może również pełnić funkcję dipu na imprezy idealnie komponuje się z krakersami czy chipsami z tortilli. 


Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sól do smaku

Awokado przekrajamy wzdłuż, wbijamy nóż w pestkę i ją usuwamy, obieramy ze skóry. Do wysokiej miski wrzucamy awokado, jajko, cebulkę, czosnek i papryczkę chili. Dodajemy sok z cytryny i majonez. Wszystko razem miskujemy na gładką masę. Gotową pastę doprawiamy szczyptą soli.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz