środa, 9 kwietnia 2014

Mleczna kanapka

Ciasto to jest idealną alternatywą dla sklepowej przekąski. Pyszny kakaowy biszkopt przełożony mleczną masą na bazie mojego ulubionego niebieskiego mleka w proszku.

Składniki na kakaowy biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 3 łyżki kakao 
  • 2 łyżki oleju


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy  na sztywną pianę, dodajemy pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Miksując dodajemy powoli olej. Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączymy z masą jajeczną. Blaszkę  wykładamy papierem do pieczenia. Wylewam i pieczemy  25 min w temp ok 170-180 stopni, do tzw. suchego patyczka. 


Składniki na mleczną masę:
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 2 szklanki mleka w proszku ("niebieskiego"- pełnego)
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 350 g masła 
  • 16 g cukru wanilinowego

Płynne mleko gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Studzimy. Masło ucieramy i powoli dodajemy do niego wystudzone mleko, dalej ucieramy.Kolejnym krokiem będzie dodanie mleka w proszku, miksujemy do otrzymania gładkiej masy.Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż na dwa placki następnie przekładamy gotowym kremem.


Składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 70 g masła
Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wystudzoną gotową polewą oblewamy ciasto. Najlepiej ciasto przechowywać w lodówce ze względu na kremową masę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz