Ciasto to jest idealną alternatywą dla sklepowej przekąski. Pyszny kakaowy biszkopt przełożony mleczną masą na bazie mojego ulubionego niebieskiego mleka w proszku.
Składniki na kakaowy biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Miksując dodajemy powoli olej. Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączymy z masą jajeczną. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewam i pieczemy 25 min w temp ok 170-180 stopni, do tzw. suchego patyczka.
- 1/2 szklanki mleka
- 2 szklanki mleka w proszku ("niebieskiego"- pełnego)
- 2/3 szklanki cukru
- 350 g masła
- 16 g cukru wanilinowego
Płynne mleko gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Studzimy. Masło ucieramy i powoli dodajemy do niego wystudzone mleko, dalej ucieramy.Kolejnym krokiem będzie dodanie mleka w proszku, miksujemy do otrzymania gładkiej masy.Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż na dwa placki następnie przekładamy gotowym kremem.
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 70 g masła
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz