Zbliżają się Święta Wielkanocne, więc myślę, że to
będzie odpowiedni czas na wstawienie przepisu na babkę. Na wielu stołach w tym
czasie będą gościć klasyczne baby piaskowe, warto trochę urozmaicić świąteczny
stół -coś dla fanów kokosu.
- 500 g mąki pszennej ( można
użyć pełnoziarnistej w proporcjach 50/50)
- 250 g cukru
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1 budyń ( proponuję
śmietankowy)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 ml mleczka kokosowego
- 3 jajka
- 125 ml oleju
- 3 łyżki mleka( opcjonalnie
woda)
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 100 g masła
Mleczko kokosowe, jajka i olej mieszamy w osobnej misce do drugiej
wsypujemy suche składniki. Za pomocą łyżki wszystko razem łączymy. Wylewamy do
natłuszczonej i wysypanej bułką tartą odpowiedniej do babki formy.
Pieczemy 50 minut w 170 stopniach do suchego patyczka. Następnie do garnuszka wlewamy mleko i rozpuszczamy w nim cukier. Masło kroimy na małe kawałki i rozpuszczamy je w mleku. Zdejmujemy z ognia i
wsypujemy kakao. Energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Na
upieczoną babę wylewamy lekko przestudzoną polewę na koniec możemy do dekoracji
posypać kokosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz