wtorek, 15 kwietnia 2014

Babka kokosowa



Zbliżają się Święta Wielkanocne, więc myślę, że to będzie odpowiedni czas na wstawienie przepisu na babkę. Na wielu stołach w tym czasie będą gościć klasyczne baby piaskowe, warto trochę urozmaicić świąteczny stół -coś dla fanów kokosu.




Składniki:
  • 500 g mąki pszennej ( można użyć pełnoziarnistej w proporcjach 50/50)
  • 250 g cukru
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 budyń ( proponuję śmietankowy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 3 jajka
  • 125 ml oleju


Polewa czekoladowa:
  • 3 łyżki mleka( opcjonalnie woda)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g masła




Mleczko kokosowe, jajka i olej mieszamy w osobnej misce do drugiej wsypujemy suche składniki. Za pomocą łyżki wszystko razem łączymy. Wylewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą odpowiedniej do babki formy. Pieczemy 50 minut w 170 stopniach do suchego patyczka. Następnie do garnuszka wlewamy mleko i rozpuszczamy w nim cukier. Masło kroimy na małe kawałki i rozpuszczamy je w mleku. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao. Energicznie mieszamy  by nie powstały grudki. Na upieczoną babę wylewamy lekko przestudzoną polewę na koniec możemy do dekoracji posypać kokosem.

Babki i babeczkiWielkanocne Smaki - edycja IV

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz