poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Pieczone ziemniaczki


Przepis z cyklu ziemniaki nie są nudne. Codziennie jeść ziemniaki faktycznie fatalna sprawa, ale kartofle nie muszą być nudne, wręcz przeciwnie, mogą stanowić fantastyczną bazę, dodatek, a nawet danie samo w sobie.


Składniki:


  • 4 duże ziemniaki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • pieprz, vegeta
  • szczypiorek, zielona cebulka (opcjonalnie)



Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę, gotujemy 5 minut w niesolonej wodzie. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię wcześniej odcedzone ziemniaki. Dodajemy masło i przyprawy. Smażymy, aż delikatnie się zarumienią. Na koniec posypujemy szczypiorkiem. Podawać możemy np. z kurcze pieczone.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz