Krem z pomidorów to moja ulubiona wersja zupy pomidorowej. Pachnie słońcem, a smak przywraca wspomnienia z dzieciństwa, bo które dziecko nie lubi zupy pomidorowej. Można ja robić na wiele sposób i niekoniecznie podawać z makaronem czy ryżem. Czasami gęstą śmietanę można również zastąpić lekkim jogurtem.
Składniki:
- 1l bulionu warzywnego
- 2 puszki pomidorów bez skóry
- 50 ml jogurtu naturalnego
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz
- 150 ml wody
- kromka czerstwego pieczywa (zależy od ilości porcji)
- garść startego sera (użyłam cheddar)
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę,czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażany na maśle-najlepiej w garnku w którym będziemy gotować zupę. Dodajemy pomidory i przecier gotujemy przez kilka minut na małym ogniu. Następnie zalewamy bulionem dodajemy jogurt. Całość miksujemy tak aby uzyskać jednolitą konsystencję. Dolewamy wody jeśli uznamy, że krem jest za gęsty. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Kromkę chleba smarujemy masłem kroimy w nie za dużą kostkę. Pieczywo podpiekamy na suchej patelni. Ciepłą zupę serwujemy w miseczkach, posypujemy grzankami, startym serem i natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz