poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Tarta na cieście francuskim


Tarta to szybki i prosty pomysł na kolację ze znajomymi czy szybki obiad dla rodziny. Generalnie podstawą jest ciasto francuskie lub kruche, na farsz składa się śmietanka i jajka, reszta to już wasza kreatywność albo "przegląd lodówki". U mnie ostatnio królują sery kozie więc i tego przysmaku nie mogło braknąć w dzisiejszym przepisie. 

Składniki:

  • 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
  • 2 jajka 
  • 250 ml śmietany 18%
  • 4 plasterki dowolnej wędliny
  • 2 łyżki sera do smarowania z ziołami( mój kozi)
  • 20 g sera żółtego długodojrzewającego (cheddar)
  • opakowanie dojrzałego koziego sera 
  • 1 duży pomidor 
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, suszony tymianek


    Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, na blaszkę w której będziemy piec wykładamy ciasto francuskie i nakłuwamy je widelcem. Do miseczki wbijamy jajka mieszamy ze śmietanką i serkiem do smarowania. Cebulę i szynkę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przygotowane składniki łączymy z wcześniej przygotowaną masą jajeczną, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem wedle uznania. Całość wylewamy na ciasto i układamy na wierzchu ser kozi (pokruszony) a pomidor pokrojony w plasterki. Naszą tartę zapiekamy 30 minut.






    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz