Tarta to szybki i prosty pomysł na kolację ze znajomymi czy szybki obiad dla rodziny. Generalnie podstawą jest ciasto francuskie lub kruche, na farsz składa się śmietanka i jajka, reszta to już wasza kreatywność albo "przegląd lodówki". U mnie ostatnio królują sery kozie więc i tego przysmaku nie mogło braknąć w dzisiejszym przepisie.
Składniki:
- 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
- 2 jajka
- 250 ml śmietany 18%
- 4 plasterki dowolnej wędliny
- 2 łyżki sera do smarowania z ziołami( mój kozi)
- 20 g sera żółtego długodojrzewającego (cheddar)
- opakowanie dojrzałego koziego sera
- 1 duży pomidor
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, suszony tymianek
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, na blaszkę w której będziemy piec wykładamy ciasto francuskie i nakłuwamy je widelcem. Do miseczki wbijamy jajka mieszamy ze śmietanką i serkiem do smarowania. Cebulę i szynkę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przygotowane składniki łączymy z wcześniej przygotowaną masą jajeczną, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem wedle uznania. Całość wylewamy na ciasto i układamy na wierzchu ser kozi (pokruszony) a pomidor pokrojony w plasterki. Naszą tartę zapiekamy 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz