Moja wariacja na temat dania meksykańskiego czyli nowe smaki w polskiej kuchni. Staram się żeby moje obiady były szybkie, ale i smaczne. Dlatego nie bawię się w samodzielne mielenie mięsa, placki tortilli są również dostępne w każdym już sklepie. W dwóch słowach można określić ten przepis ostro i sycącą. Palce lizać!
Składniki( 5 porcji):
- 500 g mięsa mielonego (proponuję wieprzowo- wołowe)
- 5 placków tortilli pszennej
- mieszanka meksykańska( dostępna w lidlu)- kukurydza i fasola czerwona w sosie pomidorowym
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżeczki czerwonej ostrej papryki w proszku
- sól i zioła prowansalskie- do smaku
- ser żółty(opcjonalnie)
Cebulę i paprykę należy pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Całość wrzucamy na patelnię na której wcześniej rozgrzaliśmy oliwę. Dodajemy mięso i smażymy cały czas mieszając aż się zarumieni. Dodać mieszankę meksykańską, koncentrat pomidorowy i ostrą paprykę. Dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut. Na koniec doprawiamy do otrzymania satysfakcjonującego smaku. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na środek tortilli wykładamy przygotowany farsz zawijamy w dowolny kształt i posypujemy wierzch startym żółtym serem i sproszkowaną papryką. Zapiekamy maksymalnie 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz