wtorek, 22 kwietnia 2014

Meksykańskie burrito


Moja wariacja na temat dania meksykańskiego czyli nowe smaki w polskiej kuchni. Staram się żeby moje obiady były szybkie, ale i smaczne. Dlatego nie bawię się w samodzielne mielenie mięsa, placki tortilli są również dostępne w każdym już sklepie. W dwóch słowach można określić ten przepis ostro i sycącą. Palce lizać!

Składniki( 5 porcji):
  • 500 g mięsa mielonego (proponuję wieprzowo- wołowe)
  • 5 placków tortilli pszennej
  • mieszanka meksykańska( dostępna w lidlu)- kukurydza i fasola czerwona w sosie pomidorowym
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżeczki czerwonej ostrej papryki w proszku
  • sól i zioła prowansalskie- do smaku
  • ser żółty(opcjonalnie)

Cebulę i paprykę należy pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Całość wrzucamy na patelnię na której wcześniej rozgrzaliśmy oliwę. Dodajemy mięso i smażymy cały czas mieszając aż się zarumieni. Dodać mieszankę meksykańską, koncentrat pomidorowy i ostrą paprykę. Dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut. Na koniec doprawiamy do otrzymania satysfakcjonującego smaku. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na środek tortilli wykładamy przygotowany farsz zawijamy w dowolny kształt i posypujemy wierzch startym żółtym serem i sproszkowaną papryką. Zapiekamy maksymalnie 10 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz