Różyczki, są efektowne i pyszne. Zawsze robią wrażenie na gościach. Zresztą pieczenie ciasteczek poprawia mi humor, a maślany kruchy smak w połączeniu z marmoladą- duet idealny.
- 400 g mąki
- 200 g masła
- 5 żółtek
- 1 białko
- 80 g cukru pudru
- szczypta soli
- marmolada
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiewamy dodajemy masło, żółtka,cukier puder i sól. Składniki zagniatamy na gładką masę i schładzamy w lodówce około 30 minut. Ciasto musimy rozwałkować cienko. Następnie przy pomocy małej szklanki wykrawamy kółka i układamy 5 sztuk aby bokami nachodziłmy na siebie. Miejsce łączenia smarujemy białkiem jajka i leciutko dociskamy. Marmoladę nakładamy na przygotowane ciasto i zwijamy w rulonik. Nożem przekrajamy w poprzek w połowie. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.(Uwaga na gorącą marmoladę.)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz