środa, 16 kwietnia 2014

Ciasteczka Różyczki





Różyczki, są efektowne i pyszne. Zawsze robią wrażenie na gościach. Zresztą pieczenie ciasteczek poprawia mi humor, a maślany kruchy smak w połączeniu z marmoladą- duet idealny.  




Składniki:
  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 1 białko
  • 80 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • marmolada 
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia




Mąkę przesiewamy dodajemy masło, żółtka,cukier puder i sól. Składniki zagniatamy na gładką masę i schładzamy w lodówce około 30 minut. Ciasto musimy rozwałkować  cienko. Następnie przy pomocy małej szklanki wykrawamy kółka i układamy 5 sztuk aby bokami nachodziłmy na siebie. Miejsce łączenia smarujemy białkiem jajka i leciutko dociskamy. Marmoladę nakładamy na przygotowane ciasto i zwijamy w rulonik. Nożem przekrajamy w poprzek w połowie. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu możemy posypać cukrem pudrem.(Uwaga na gorącą marmoladę.)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz