wtorek, 8 kwietnia 2014

Wiosenne babeczki czekoladowe


    

Pierwszy wpis na bloga jest zainspirowany wiosennymi klimatami ale i miłością do czekolady. Klasyczne muffinki czekoladowe z musem truskawkowym. Nawet dla początkujących- przepis jest bardzo prosty -babeczki zawsze wychodzą idealne. Również pięknie będą się prezentować na świątecznym stole.








Składniki na 12 babeczek:
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka

Mus truskawkowy:
  • mrożone truskawki - opakowanie 450 g
  • cukier  do smaku - wedle uznania

Krem truskawkowy:
  • mus truskawkowy
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan fixu
  • czerwony barwnik spożywczy- opcjonalnie 





Piekarnik ustawiamy na 180°C.Gorzką czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki wrzucamy do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao. Wszystkie mokre  składniki mieszamy w  drugiej miseczce.Łączymy mokre i suche składniki- wystarczy dobrze wymieszać łyżką.Wypełniamy masą papilotki. Pieczemy  przez ok 20 min. Stan wypieczenia sprawdzamy wykałaczką powinna być w miarę sucha. Studzimy babeczki. Wykrawamy małe dziurki w środku wypieku. Mrożone truskawki miksujemy z cukrem na jednolity mus. Napełniamy nim wydrążone otworki. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem i fixem. Następnie dodajemy mus truskawkowy i barwnik spożywczy mieszamy mikserem na niskich obrotach. Gotowy krem możemy nałożyć za pomocą szprycy na wcześniej przygotowany wypiek. 





Babki i babeczkiWielkanocne Smaki - edycja IV


2 komentarze:

  1. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Co prawda ja nigdy nie dodaję kremu do swoich muffinków, ale uwielbiam babeczki czekoladowe. Zresztą co tu dużo mówić uwielbiam wszystkie czekoladowe wypieki. Ostatnio zakochałam się w przepisie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-szybkie-ciasto-czekoladowe/ Lubię takie nieskomplikowane przepisy, bo nie lubię spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Polecam!

    OdpowiedzUsuń