piątek, 25 kwietnia 2014

Faszerowana papryka



Dzisiaj szybkie danie, mało wymagające, a efekt końcowy bardzo zadowalający. Moje ulubione czerwone papryki nadziewane mięsem mielonym i ryżem.  Przepisów na faszerowane warzywa jest wiele i myślę, że jeszcze paroma uda mi się Was zaskoczyć.



Składniki:
  • 6 czerwonych papryk
  • 500 g mięsa mielonego (rodzaj dowolny)
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli( opcjonalnie)
  • 1/2 kukurydzy( opcjonalnie)
  • 3 torebki ryżu
  • 1 cebula
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonej bazyli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka oliwy
  • vegeta, pieprz 

Papryki myjemy, odcinamy góry( kapelusze) i oczyszczamy z gniazd nasiennych. W tak zwanym międzyczasie gotujemy ryż. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięsko i pokrojoną w kostkę cebulę smażymy ok. 10 minut - przyprawiamy vegetą, pieprzem, bazylią i papryką słodką. W misce mieszamy ryż z mięsem następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, jeśli używamy kukurydzę i fasolę to właśnie teraz dodajemy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy wcześniej przygotowane papryki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy wodę i układamy w nim papryki. Zapiekamy 45 minut w 180 stopniach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz