Dzisiaj szybkie danie, mało wymagające, a efekt końcowy bardzo zadowalający. Moje ulubione czerwone papryki nadziewane mięsem mielonym i ryżem. Przepisów na faszerowane warzywa jest wiele i myślę, że jeszcze paroma uda mi się Was zaskoczyć.
- 6 czerwonych papryk
- 500 g mięsa mielonego (rodzaj dowolny)
- 1/2 puszki czerwonej fasoli( opcjonalnie)
- 1/2 kukurydzy( opcjonalnie)
- 3 torebki ryżu
- 1 cebula
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonej bazyli
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka oliwy
- vegeta, pieprz
Papryki myjemy, odcinamy góry( kapelusze) i oczyszczamy z gniazd nasiennych. W tak zwanym międzyczasie gotujemy ryż. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięsko i pokrojoną w kostkę cebulę smażymy ok. 10 minut - przyprawiamy vegetą, pieprzem, bazylią i papryką słodką. W misce mieszamy ryż z mięsem następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, jeśli używamy kukurydzę i fasolę to właśnie teraz dodajemy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy wcześniej przygotowane papryki. Do naczynia żaroodpornego wlewamy wodę i układamy w nim papryki. Zapiekamy 45 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz