środa, 16 kwietnia 2014

Wątróbka z cebulką w sosie własnym



Tanie, szybkie i smaczne danie obiadowe. Wątróbka drobiowa jest najdelikatniejsza i jak dla mnie najsmaczniejsza, polecam również wątróbkę z indyka. Zastanawia mnie jednak fakt, że ma tak mało zwolenników?? Może po tym przepisie zmienicie zdanie....


Składniki:
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • łyżka margaryny
  • 2 łyżki mąki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • pieprz, vegeta do smaku

Wątróbkę myjemy i oczyszczamy z błonek, delikatnie obsypujemy ją mąką. Cebulę obieramy i kroimy w pół krążki. Na patelni rozgrzewamy margarynę  i wkładamy wątróbkę. Podsmażamy ją z każdej strony po kilka chwil. Następnie dodajemy cebulę i posypujemy papryką . Całość mieszamy. Dodajemy wodę i dusimy do miękkości cebuli. Na końcu doprawiamy pieprzem i vegetą. Polecam podawać z ziemniakami i surówką z pora, ewentualnie z kiszonymi ogórkami. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz