czwartek, 10 kwietnia 2014

Domowy chleb na zakwasie



 

Już jakiś czas temu skusiłam się na wypiekanie własnego chleba. Początek nowego roku stał się przełomowy drożdże wymieniłam na kwasik. Wyhodowanie kwasu zajęło kilka dni, ale było warto. Kolejnym etapem było szukanie najlepszego  przepisu na idealny wypiek chlebowy. W związku z brakiem czasu niestety tylko raz w tygodniu udaje mi się piec "Domowy chlebek na zakwasie" mimo wszystko utrzymuje świeżość do trzech dni pod warunkiem, że coś zostaje w domowej spiżarni.





Zaczyn:
· 30g zakwasu żytniego
· 100g mąki pszennej 
· 100g wody


Siemię lniane:
· 100g siemienia lnianego
· 180ml wody


Ciasto chlebowe:
· 100g mąki żytniej
· 400g mąki pszennej
· 370g wody
· 15g świeżych drożdży
· 2 płaskie łyżeczki soli (17g)
·  zaczyn (podany powyżej)
·  siemię lniane (podane powyżej)


1.  12- 16 godz. przed pieczeniem (najlepiej wieczorem lub rano) należy przygotować zaczyn i siemię lniane. Wszystkie składniki na zaczyn wymieszać i pozostawić na 12- 16 godz. Siemię lniane wymieszać z wodą i również odstawić na 12- 16 godz.
2.  Po 12- 16 godz. zaczyn połączyć z siemieniem lnianym, mąkami, wodą, drożdżami i solą. Wszystko wymieszać łyżką lub mikserem. (Mieszam zawsze łyżką). Nie trzeba wyrabiać długo. Wystarczy wymieszać tylko do połączenia składników.
3.  Ciasto przełożyć do formy keksowej (o długości 30cm) wysmarowanej olejem (lub margaryną) bułką tartą i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30- 60min. (Ciasto wyraźnie urośnie i wypełni formę).
4.  Piekarnik rozgrzać do 210°C.
5.  Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika, spryskać z góry wodą i piec 10min.
6.  Po 10min. zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec dalej ok. 40- 50min. (Skórka musi być mocno zarumieniona).
 Po upieczeniu chleb można pozostawić na parę minut w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.


Przepis pochodzi ze stronki: http://www.domowe-wypieki.pl






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz