sobota, 12 kwietnia 2014

Finger Food - mini tartinki z ciasta francuskiego


Jak dla mnie ciasto francuskie jest genialne, zawsze coś kreatywnego można wyczarować. Często gości na moim stole jednak nigdy nie robiłam sama zawsze używam kupnego- jest sprawdzone i tanie. Finger food idealne małe przekąski na imprezę czy wieczór z kieliszkiem wina. Dzisiejszy przepis chodził mi po głowie już jakiś czas temu pomidorowe pesto, kozi ser musi dobrze smakować, zresztą przekonajcie się sami! 

 Składniki:


  • 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
  • 2 łyżki pesto z pomidorów
  • 2 łyżeczki  koziego serka do smarowania
  • pól opakowania koziego sera rolady
  • opakowanie dojrzałego koziego sera 
  •  1/3 słoiczka suszonych pomidorów w zalewie
  • pęczek zielonej cebulki ewentualnie szczypiorek
  • sól , pieprz, tymianek (użyłam suszony)


Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, ciasto francuskie kroimy na kwadranty. Dwie łyżki pesto pomidorowego mieszamy z 2 łyżeczkami serka do smarowania. Resztę produktów kroimy w plasterki. Ciasto smarujemy naszą bazą z pesto i serka. Na każdy tartinek układamy po kawałku każdego z serów i nie duży kawałek suszonego pomidora. Posypujemy tymiankiem solą i pieprzem do smaku. Pieczemy około 15-20 minut. Dekorujemy zieloną cebulką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz