piątek, 5 września 2014

Zupa z grzybów leśnych - "Grzybowa"

Przyznaję się- uwielbiam grzyby, jednak mały problem dla mnie stanowi brak wiedzy na ich temat. Natomiast bezpiecznie kupuję na osiedlowym bazarku. Mogę je konsumować pod każdą postacią, więc dzisiaj proponuję smaczną zupę z grzybów leśnych, użyłam do niej  podgrzybków i maślaków. Podaję z makaronem " łazankowym", dobrze smakuje również z ziemniaczkami. Warto pamiętać, że zupa grzybowa to jedno z klasycznych dań polskich, często jest spotykana na stołach Wigilijnych. 

Składniki:
  • 400 g leśnych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • litr bulionu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki śmietany
  •  łyżka masła
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • dowolna ilość makarony typu łazanki 

Grzyby czyścimy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle razem z pokrojoną cebulą. Do garnka z bulionem dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę (korzeń) i seler. Gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy przesmażone grzyby. Gotujemy 20 minut. W między czasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Zabielamy śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na moment przed podaniem dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Na talerz wykładamy makaron i zalewamy gorącą zupą. Proste prawa? 



Grzyby

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz