Przyznaję się- uwielbiam grzyby, jednak mały problem dla mnie stanowi brak wiedzy na ich temat. Natomiast bezpiecznie kupuję na osiedlowym bazarku. Mogę je konsumować pod każdą postacią, więc dzisiaj proponuję smaczną zupę z grzybów leśnych, użyłam do niej podgrzybków i maślaków. Podaję z makaronem " łazankowym", dobrze smakuje również z ziemniaczkami. Warto pamiętać, że zupa grzybowa to jedno z klasycznych dań polskich, często jest spotykana na stołach Wigilijnych.
Składniki:
- 400 g leśnych grzybów
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- litr bulionu
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki śmietany
- łyżka masła
- majeranek
- sól, pieprz
- dowolna ilość makarony typu łazanki
Grzyby czyścimy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle razem z pokrojoną cebulą. Do garnka z bulionem dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę (korzeń) i seler. Gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy przesmażone grzyby. Gotujemy 20 minut. W między czasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Zabielamy śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na moment przed podaniem dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Na talerz wykładamy makaron i zalewamy gorącą zupą. Proste prawa?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz