wtorek, 23 września 2014

Paprykowe gołąbki


Idealny czas na paprykowe szaleństwa. Jest teraz tania i w pełni dojrzała. Paprykowe gołąbki to nic innego jak faszerowana papryka mięsem mielonym i ryżem-  to dokładnie farsz do klasycznych gołąbków. Nie można zapomnieć o gęstym zawiesisty sosie pomidorowym. Tym samym możemy określić to danie również kolejną szybką wersją gołąbków. Sycące i bardzo pożywny pomysł na obiad lub rodzinną kolację. 


Składniki ( 4 porcje):
  • 8 podłużnych żółtych papryk
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • woreczek ryżu
  • cebula
  • jajko
  • łyżka bułki tartej
  • łyżka wody
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • suszony tymianek, sól , pieprz
Sos:
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 50 ml wody
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • sól, pieprz, 
  • odrobina cukier
  • suszone zioła (opcjonalnie)

Wykrawamy ze środka gniazda z papryki, myjemy. Woreczek ryżu gotujemy w osolonej wodzie. Najlepiej jak jest jeszcze lekko twardy. Cebulę kroimy w drobną kostkę podsmażamy na łyżeczce masła. Mięso przekładamy do miski. Łączymy z ryżem, cebulą, bułką tartą i odrobiną wody. Wbijamy jajko. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryka i tymiankiem. Farsz dobrze wyrabiamy- najlepiej ręką. Paprykę faszerujemy. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy 45 minut w piekarniku w 220 stopniach. W między czasie najlepiej przygotować sos. Passatę wlewamy do garnka lekko podgrzewamy, dodajemy wodę, śmietanę i odrobinę cukru. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. 15 minut przed końcem zapiekania, papryki zalewamy sosem. 



Paprykujemy 5

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz