Idealny czas na paprykowe szaleństwa. Jest teraz tania i w pełni dojrzała. Paprykowe gołąbki to nic innego jak faszerowana papryka mięsem mielonym i ryżem- to dokładnie farsz do klasycznych gołąbków. Nie można zapomnieć o gęstym zawiesisty sosie pomidorowym. Tym samym możemy określić to danie również kolejną szybką wersją gołąbków. Sycące i bardzo pożywny pomysł na obiad lub rodzinną kolację.
Składniki ( 4 porcje):
- 8 podłużnych żółtych papryk
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- woreczek ryżu
- cebula
- jajko
- łyżka bułki tartej
- łyżka wody
- łyżeczka masła
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- suszony tymianek, sól , pieprz
Sos:
- 300 ml passaty pomidorowej
- 50 ml wody
- 50 ml śmietanki kremówki
- sól, pieprz,
- odrobina cukier
- suszone zioła (opcjonalnie)
Wykrawamy ze środka gniazda z papryki, myjemy. Woreczek ryżu gotujemy w osolonej wodzie. Najlepiej jak jest jeszcze lekko twardy. Cebulę kroimy w drobną kostkę podsmażamy na łyżeczce masła. Mięso przekładamy do miski. Łączymy z ryżem, cebulą, bułką tartą i odrobiną wody. Wbijamy jajko. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryka i tymiankiem. Farsz dobrze wyrabiamy- najlepiej ręką. Paprykę faszerujemy. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy 45 minut w piekarniku w 220 stopniach. W między czasie najlepiej przygotować sos. Passatę wlewamy do garnka lekko podgrzewamy, dodajemy wodę, śmietanę i odrobinę cukru. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. 15 minut przed końcem zapiekania, papryki zalewamy sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz