wtorek, 23 września 2014

Delikatny kotlet mielony z udźca indyka


Jakie są zalety mięsa z indyka?
Jest  ich wiele. Mięso z indyka słynie ze swoich walorów zdrowotnych-  polecane jest przy dietach antyalergicznych i niskokalorycznych. Ze względów na niską zawartość tłuszczu i dużą zawartość białka, jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne. Ponadto mięso z indyka jest stosunkowo proste w przygotowaniu- nie wymaga długotrwałej obróbki termicznej ani zmiękczania mięsa przed przygotowaniem. Należy tylko uważać, aby nie doprowadzić do przesuszenia mięsa podczas zbyt długiego pieczenia, smażenia czy duszenia. Zawiera ważne mikroelementy, jak fosfor, regulujący gospodarkę wodną: potas, odpowiedzialny za sprawność kośćca,uwalnianie energii i wchłanianie składników odżywczych: magnez, wspomagający dotlenienie komórek: żelazo oraz cynk, który wspiera układ immunologiczny i reguluje zmysł smaku. Mięso indycze zawiera również znaczne ilość witamin z grupy B. Jest ono też ważnym źródłem niezbędnej dla tworzenia czerwonych krwinek witaminy B12. Warto wiedzieć,że ciemne mięso z uda zawiera więcej żelaza i cynku niż jasne mięso z piersi, ale też nieco wyższą wartość kaloryczną. Ze względu na delikatność smaku doskonale komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, które można dobrać według gustu- od słodkich, poprzez łagodne, ziołowe do pikantnych. Warto poeksperymentować i na stałe wprowadzić do swojego menu ulubione potrawy z indyka.  Ja dzisiaj serwuję delikatne i chrupiące kotleciki z mielonego mięsa z udźca  indyka. 

Składniki:
  • 500 g mięsa z indyka ( u mnie udziec)
  • duża cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • łyżka zimnej wody
  • łyżeczka masła
  • mała szczypta cynamonu
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy ( do smażenia)


Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na maśle. Mięso z udźca mielimy ( ewentualnie prosimy o zmielenie w sklepie) dodajemy cebulkę, jajka, bułkę tartą, wodę i przyprawy. Całość dobrze wyrabiamy. Można skosztować surowe mięso czy jest wystarczająco doprawione. Zwilżamy ręce wodą i formujemy nie za duże płaskie kotleciki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwóch stron na rumiany kolor. Przed podaniem odsączamy nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.  






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz