Cycki pod pierzynką, cóż to nic innego jak klasyczny kotlet z piersi kurczaka zapiekany z pieczarkami i żółtym serem. Nie jest to dietetyczny pomysł na obiad, ale myślę, że "niedzielny grzeszek" da się wybaczyć.
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- bułka tarta + jajko ( panierka)
- 100 g pieczarek
- 100 g żółtego sera w plasterkach
- 1 łyżeczka masła
- olej rzepakowy ( do smażenia )
- sól, pieprz
Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozbijamy na niezbyt cienkie kotlety. Obsypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Wrzucamy na patelnię smażymy na złoty kolor. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na maśle, lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Usmażone kotlety odsączamy z tłuszczu. Na każdą sztukę kładziemy pieczarki i żółty ser. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut w 180 stopniach - do momentu, aż ser się rozpuści.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz