wtorek, 16 września 2014

Cycki pod pierzynką


Cycki pod pierzynką, cóż to nic innego jak klasyczny kotlet z piersi kurczaka zapiekany z pieczarkami i żółtym serem. Nie jest to dietetyczny pomysł na obiad, ale myślę, że "niedzielny grzeszek" da się wybaczyć. 

Składniki:
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • bułka tarta + jajko ( panierka)
  • 100 g pieczarek
  • 100 g żółtego sera w plasterkach
  • 1 łyżeczka masła
  • olej rzepakowy ( do smażenia )
  • sól, pieprz

Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozbijamy na niezbyt cienkie kotlety. Obsypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Wrzucamy na patelnię smażymy na złoty kolor. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na maśle, lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Usmażone kotlety odsączamy z tłuszczu. Na każdą sztukę kładziemy pieczarki i żółty ser. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut w 180 stopniach - do momentu, aż ser się rozpuści.  





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz