sobota, 20 września 2014

Zupa gulaszowa z mięsem z indyka


Zupa gulaszowa to jedna z najpopularniejszych tradycyjnych potraw kuchni węgierskiej. Podstawowymi jej składnikami są smalec, mięso, papryka oraz cebula. Tradycyjnie przyrządzana była na świeżym powietrzu przez pasterzy w kociołku nad ogniskiem. W moim wykonaniu oczywiście mała modyfikacja. Smalec- oj chyba nie istnieje w mojej kuchni, w warzywa występują w każdej ilości i postaci.


Składniki:
  • 400 g mięsa gulaszowego z indyka
  • 3 papryki ( czerwona, żółta, zielona)
  • 200 g pieczarek
  • mała cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka ( korzeń)
  • 1/2 małego selera
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • słodka papryka w proszku
  • wędzona papryka w proszku
  • majeranek
  • odrobina cukru
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia)
  • 2 litry wody

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w  mała kostkę. Podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy paprykę w proszku ( po łyżeczce- wędzona i słodka). Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy obraną jarzynę ( marchewka, pietruszka i seler), przesmażone mięso,pomidory z puszki, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę,cebulę w piórka, cukinię w pół plasterki a pieczarki na czwórki. Również podsmażamy na oleju. Do zupy dodajemy warzywa i gotujemy przez ok. 20 minut. Sprawdzamy miękkość mięsa jeśli rozpływa się w ustach to na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Podajemy z chrupiącymi grzankami.






Festiwal Kuchni Węgierskiej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz