Zupa gulaszowa to jedna z najpopularniejszych tradycyjnych potraw kuchni węgierskiej. Podstawowymi jej składnikami są smalec, mięso, papryka oraz cebula. Tradycyjnie przyrządzana była na świeżym powietrzu przez pasterzy w kociołku nad ogniskiem. W moim wykonaniu oczywiście mała modyfikacja. Smalec- oj chyba nie istnieje w mojej kuchni, w warzywa występują w każdej ilości i postaci.
Składniki:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w mała kostkę. Podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy paprykę w proszku ( po łyżeczce- wędzona i słodka). Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy obraną jarzynę ( marchewka, pietruszka i seler), przesmażone mięso,pomidory z puszki, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę,cebulę w piórka, cukinię w pół plasterki a pieczarki na czwórki. Również podsmażamy na oleju. Do zupy dodajemy warzywa i gotujemy przez ok. 20 minut. Sprawdzamy miękkość mięsa jeśli rozpływa się w ustach to na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Podajemy z chrupiącymi grzankami.
Składniki:
- 400 g mięsa gulaszowego z indyka
- 3 papryki ( czerwona, żółta, zielona)
- 200 g pieczarek
- mała cukinia
- 3 ząbki czosnku
- mała cebula
- puszka pomidorów bez skórki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka ( korzeń)
- 1/2 małego selera
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- słodka papryka w proszku
- wędzona papryka w proszku
- majeranek
- odrobina cukru
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia)
- 2 litry wody
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz