niedziela, 28 września 2014

Kluski śląskie


Kluski śląskie to rodzaj klusek ziemniaczanych przygotowanych z gotowanych ziemniaków i mąki formowane w spłaszczone kulki z wgłębieniem, gotowane w osolonym wrzątku. Kluski śląskie przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków połączonych w stosunku objętościowym 4:1  z dodatkiem soli (do smaku). Opcjonalnie dodaje się także surowe jajka. Najczęściej gotowe kluski mają około 4-5 cm szerokości i 2,5 cm wysokości. W zależności od użytego gatunku ziemniaków i koloru żółtka jajka, przyjmują barwę biało-kremową, lekko żółtą a nawet koloru żółtka Wgłębienie w klusce pełni oprócz funkcji dekoracyjnej rolę pojemnika, w którym zatrzymuje się podany z potrawą sos. Jeszcze gorące, ugotowane ziemniaki przeciska się przez praskę lub mieli w maszynce po czym łączy z pozostałymi składnikami Z wyrobionego ciasta formuje się kulkę, której następnie nadaje się pożądane kształty. Charakterystyczną „dziurkę” robi się palcem. Uformowane w ten sposób kluski gotuje się w osolonym wrzątku.


Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • jajko
  • sól

1. Obieramy ziemniaki i gotujemy w solonej wodzie do miękkości. 
2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę.



3. Płasko ugniatamy ziemniaki w misce.




4. Dzielimy na cztery części.







5. Jedną część ziemniaków wyjmujemy z miski.





6. W wolne miejsce wsypujemy mąkę.






7. Wbijamy jajko i solimy.






8. Zagniatamy ciasto, aż będzie się odrywać od ręki. 





9. Formujemy małe kulki. W każdą wygniatamy małą dziurkę i lekko spłaszczamy.





10. Wrzucamy do osolonego wrzątku, mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz