Mając mięso mielone możemy wyczarować wspaniałe dania
obiadowe i to niewielkim nakładem pracy oraz czasu. Pomysłów jest ogromnie
wiele, jak zwykle przedkładam jednak ponad wszystko prostotę wykonania i
niewielką czasochłonność. Dzisiaj bardzo warzywna wersja z makaronem
tagliatelle.
- 300 g mięsa mielonego ( wieprzowo- wołowego)
- 1 opakowanie pomidorów w puszce
- 1/2 cukinii
- 1/3 papryki czerwonej
- 1/3 papryki żółtej
- 5 szt pieczarek
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- oregano
- sól, pieprz
- 200 g makaronu typu tagliatelle
Warzywa myjemy kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na
rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i obsmażamy mięso mielone. Dodajemy
cebulę, czosnek, pieczarki i papryki- smażymy przez 5 minut. Kolejnym
krokiem będzie dodanie pomidorów w puszcze, dusimy całość 15 minut. W między
czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na koniec dorzucamy
cukinię, doprawiamy solą, pieprzem i większą ilość oregano. Mieszamy. Wykładamy
na ciepły makaron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz