niedziela, 7 września 2014

Tagliatelle z mięsem mielonym i warzywami


Mając mięso mielone możemy wyczarować wspaniałe dania obiadowe i to niewielkim nakładem pracy oraz czasu. Pomysłów jest ogromnie wiele, jak zwykle przedkładam jednak ponad wszystko prostotę wykonania i niewielką czasochłonność. Dzisiaj bardzo warzywna wersja z makaronem tagliatelle. 



Składniki( 2 porcje):
  • 300 g mięsa mielonego ( wieprzowo- wołowego)
  • 1 opakowanie pomidorów w puszce
  • 1/2 cukinii
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 1/3 papryki żółtej
  • 5 szt pieczarek
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • oregano
  • sól, pieprz
  • 200 g makaronu typu tagliatelle


Warzywa myjemy kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i obsmażamy mięso mielone. Dodajemy cebulę, czosnek, pieczarki  i papryki- smażymy przez 5 minut. Kolejnym krokiem będzie dodanie pomidorów w puszcze, dusimy całość 15 minut. W między czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na koniec dorzucamy cukinię, doprawiamy solą, pieprzem i większą ilość oregano. Mieszamy. Wykładamy na ciepły makaron. 



Włoskie smaki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz