Kopytka, bo kto ich nie lubi?! Przepis jest niezwykle prosty i szybki- nie wymaga dużo wysiłku. Kopytka to świetny pomysł gdy brak Ci czasu, czy pozostanie nadmiar ugotowanych ziemniaków po rodzinnym obiedzie. Można je jeść same, podsmażone z cebulką i kiełbasą,polane masłem czy jako dodatek do gęstego sosu czy gulaszu.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (waga po ugotowaniu)
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
Ziemianki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do przestygnięcia. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól i 150 g mąki pszennej. Zagniatamy, ciasto delikatnie powinno odchodzić od ręki ( jeśli dodamy więcej mąki pszennej wyjdą twarde). Dzielimy na mniejsze części i rolujemy na kształt wałka, podsypując resztą mąki aby nie przyklejało się do stolnicy. Kroimy na szerokość 2-3 cm. Pokrojone kopytka gotujemy w osolonej wodzie prze 4 minuty do momentu wypłynięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz