niedziela, 25 stycznia 2015

Tort chlebowy


Świetna imprezowa przekąska. Alternatywa dla klasycznych kanapek. Inspiracją był dla mnie przepis, który znalazłam w książce Doroty Dardzińskiej " Kuchnia domowa,czyli synowa, kontra teściowa" - gorąco polecam lektura godna uwagi!


Składniki:

Pasta śródziemnomorska:
  • 2 op. serka kanapkowego śmietankowego
  • 1 op. serka kanapkowego z cebulką
  • 1/2 op. sera typu feta
  • 1/2 pęczka zielonej cebulki
  • duża garść oliwek
  • sól, pieprz
+ 6 plasterków szynki drobiowej

Pasta paprykowa:

  • 3 op. serka kanapkowego śmietankowego
  • 1 op. serka kanapkowego 
  • paprykowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 szt. czerwonej świeżej papryki 
  • sól, pieprz
+ 4 ugotowane na twardo jajka, 6 ogórków konserwowych, ketchup ( opcjonalnie)

Dodatkowo:
  • chleb tostowy- bez skórek
  • 1  1/2 szt świeżej papryki ( do dekoracji)
  • 3 pomidory
  • kilka oliwek 

Pasta śródziemnomorska- w misce umieszczamy serki kanapkowe i ser feta. Zieloną cebulkę drobno siekamy, oliwki kroimy w cienkie plasterki. Całość dobrze mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Pasta paprykowa- ponownie umieszczamy serki w misce. Paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do sera. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.



Duży okrągły talerz wykładamy ciasno chlebem tostowy. Pierwszą warstwę smarujemy pastą śródziemnomorską i układamy plasterki szynki. Przykrywamy następną warstwą chleba. Wykładamy tylko 3/4 pasty paprykowej. Układamy jajka pokrojone w plasterki, ogórki w kostkę i znów warstwę chleba. Wierzch smarujemy resztą serka paprykowego. Paprykę kroimy kostkę i obsypujemy boki naszego tortu. Na górę układamy pomidory w plasterkach i kilka oliwek- dekoracja to już sprawa indywidualna. Schładzamy przed podaniem w lodówce min. 1,5 godziny. 













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz