poniedziałek, 5 stycznia 2015

Sznycel z indyka zapiekany z porem


Uwielbiam por, a zapiekanki jeszcze bardziej :-) Więc czemu, by nie zrobić pysznego obiadku. Świetne połączenie ... jeszcze czuję unoszący się zapach po kuchni. 

Składniki:
  • 2 duże sznycle z indyka
  • 1/2 pora
  • 1 marchewka
  • 4 pieczarki ( opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka majonezu
  • 100 g dowolnego sera
  • papryka w proszku
  • sól, pieprz

Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w piórka. Pieczarki w półplasterki. Całość podsmażamy na maśle ok. 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso z indyka delikatnie rozbijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Oprószamy papryką, solą i pieprzem. Smarujemy łyżką majonezu. Wykładamy podsmażone warzywa. Wierzch obsypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku ok. 20 minut w 200 stopniach.