Nuggetsy, albo jak kto woli nagetsy to ulubione danie
każdego dziecka i nie tylko. Na pewno równie dobre, jak te popularne kupowane w
KFC lub McDonald's. Do mojego przepisu użyłam bułki tartej o nazwie „panko”, która już nie raz
gościła na moim blogu. Można użyć, jak w większości innych przepisów
rozdrobnione płatki kukurydziane, też stosuję zamiennie.
Składniki:
- 250 g piersi z kurczaka
- 1 jajko
- panierka "panko"
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- suszony tymianek
- "odrobina" cukru
- olej słonecznikowy (do smażenia)
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w dość sporą
kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Do jednej miseczki wbijamy jajko,
należy je rozbełtać widelcem. Do drugiej miseczki wsypujemy panierkę panko.
Rozgrzewamy olej na patelni. Mięso do jajeczka, panierki i na patelnię (
tak postępujemy z każdym kawałkiem kurczaka). Smażymy z obydwu
stron na rumiany kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby
odsączyć resztki tłuszczu. W między czasie kroimy drobno ząbek
czosnku mieszamy z jogurtem i majonezem, dodajemy suszony tymianek i cukier.
Doprawiamy solą i pieprzem. Sos wkładamy do lodówki na 10 minut. Nuggetsy
serwujemy z domowym sosem ziołowym. Palce lizać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz