wtorek, 6 stycznia 2015

Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem jogurtowo - tymiankowym


Nuggetsy, albo jak kto woli nagetsy to ulubione danie każdego dziecka i nie tylko. Na pewno równie dobre, jak te popularne kupowane w KFC lub McDonald's.  Do mojego przepisu  użyłam bułki tartej o nazwie „panko”, która już nie raz gościła na moim blogu. Można użyć, jak w większości innych przepisów rozdrobnione płatki kukurydziane, też stosuję zamiennie. 

 

Składniki:
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • panierka "panko"
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • suszony tymianek 
  • "odrobina" cukru
  • olej słonecznikowy (do smażenia) 


Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w dość sporą kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Do jednej miseczki wbijamy jajko, należy je rozbełtać widelcem. Do drugiej miseczki wsypujemy panierkę panko. Rozgrzewamy olej na patelni. Mięso do jajeczka, panierki i na patelnię ( tak postępujemy z każdym kawałkiem kurczaka). Smażymy z obydwu stron na rumiany kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć resztki tłuszczu. W między czasie kroimy drobno ząbek czosnku mieszamy z jogurtem i majonezem, dodajemy suszony tymianek i cukier. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos wkładamy do lodówki na 10 minut. Nuggetsy serwujemy z domowym sosem ziołowym. Palce lizać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz