wtorek, 11 listopada 2014

Tort marchewkowy


Tak.. to był ten. Mój torcik urodzinowy. Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku. Ciasto zachowałam w oryginale,ale masa już uległa modyfikacji. Zachwycający!

Składniki:

Ciasto:
  • 300 g drobno startej marchewki
  • 100 g drobno posiekanego ananasa
  • 40 g orzechów włoskich drobno siekanych
  • 30 g migdałów mielonych
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 200 g brązowego cukru
  • 225 ml oleju roślinnego
Masa:
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 300 g serka mascarpone
  • 1 fix do śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • cukier puder ( wedle uznania)


Tortownicę smarujemy grubą warstwą  masła. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150 stopni. W misce umieszczamy marchewkę, ananasa, orzechy, migdały i kokos. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, cukier waniliowy, przyprawę korzenną, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość mieszamy. Do następnej( 3 miska) miski wbijamy jajka i ubijamy do momentu, aż podwoją objętość. Dodajemy cukier- dalej miksujemy - delikatnym strumieniem wlewamy olej. Masę jajeczną łączymy z produktami z miski z marchewką. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy miskę z mąką i również łączymy produkty. Wykładamy do formy. Pieczemy 70 minut. Śmietanę kremówkę ubijamy dodajemy fix, serek mascarpone,ekstrakt waniliowy i do smaku cukier puder. Krem wkładamy do lodówki, żeby dobrze się schłodził. Upieczone ciasto kroimy na 3 blaty. Każdy z osobna smarujemy masą.  Składamy w całość tort i dowolnie dekorujemy.

W oryginale był jeszcze użyty poncz do nasączenia tortu, ale moim zdaniem ciasto jest wystarczająco wilgotne. PYCHA.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz