Tak.. to był ten. Mój torcik urodzinowy. Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku. Ciasto zachowałam w oryginale,ale masa już uległa modyfikacji. Zachwycający!
Składniki:
Ciasto:
- 300 g drobno startej marchewki
- 100 g drobno posiekanego ananasa
- 40 g orzechów włoskich drobno siekanych
- 30 g migdałów mielonych
- 80 g wiórków kokosowych
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika)
- 1 łyżka cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 jajka
- 200 g brązowego cukru
- 225 ml oleju roślinnego
Masa:
- 500 ml śmietanki kremówki
- 300 g serka mascarpone
- 1 fix do śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- cukier puder ( wedle uznania)
Tortownicę smarujemy grubą warstwą masła. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150 stopni. W misce umieszczamy marchewkę, ananasa, orzechy, migdały i kokos. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, cukier waniliowy, przyprawę korzenną, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość mieszamy. Do następnej( 3 miska) miski wbijamy jajka i ubijamy do momentu, aż podwoją objętość. Dodajemy cukier- dalej miksujemy - delikatnym strumieniem wlewamy olej. Masę jajeczną łączymy z produktami z miski z marchewką. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy miskę z mąką i również łączymy produkty. Wykładamy do formy. Pieczemy 70 minut. Śmietanę kremówkę ubijamy dodajemy fix, serek mascarpone,ekstrakt waniliowy i do smaku cukier puder. Krem wkładamy do lodówki, żeby dobrze się schłodził. Upieczone ciasto kroimy na 3 blaty. Każdy z osobna smarujemy masą. Składamy w całość tort i dowolnie dekorujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz