Uwielbiam tarty pod każdą postacią. Ta propozycja również przypadła mi do gustu. Delikatny smak szpinaku i ostrość sera gorgonzola- niezwykle smaczna, idealna przekąska, a może lekka kolacja?
Składniki:
- 1 szt gotowego ciasta francuskiego
- 300 ml jogurtu greckiego lub gęstego
- 2 jajka
- opakowanie młodego szpinaku (baby- liście)
- 150 g sera gorgonzola
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- 4 pomidorki koktajlowe (opcjonalnie)
Formę- najlepiej odpowiedniego kształtu do wypieku tart, wykładamy ciastem francuskim. Nakłuwamy ciasto widelcem. Wysypujemy fasolą (ewentualnie grochem) tak, aby za bardzo nie urosło. Podpiekamy ok. 15 minut w temperaturze 220 stopni. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na patelni dodajemy szpinak (ja kupuję już umyty). Czekamy, żeby liście zmniejszyły swoją objętość. Do miski wbijamy 2 jajka, wlewamy jogurt. Ser gorgonzola kroimy w małą kostkę- umieszczamy w misce. Dodajemy zawartość patelni. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Spód tarty wyciągamy z piekarnika zdejmujemy fasolę. Na lekko zarumienione ciasto wylewamy przygotowany farsz, w mojej wersji dodałam pomidorki koktajlowe (przekrojone na pół). Zapiekamy 20 minut. W momencie gdy masa będzie już dobrze ścięta i lekko zarumieniona wyciągamy tartę z piekarnika. Przed podaniem powinna chwilę przestygnąć- lepiej będzie się kroić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz