niedziela, 23 listopada 2014

Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem i serem gorgonzola


Uwielbiam tarty pod każdą postacią. Ta propozycja również przypadła mi do gustu. Delikatny smak szpinaku i ostrość sera gorgonzola- niezwykle smaczna, idealna przekąska, a może lekka kolacja?

Składniki:
  • 1 szt gotowego ciasta francuskiego 
  • 300 ml jogurtu greckiego lub gęstego
  • 2 jajka
  • opakowanie młodego szpinaku (baby- liście)
  • 150 g sera gorgonzola
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 4 pomidorki koktajlowe (opcjonalnie)

Formę- najlepiej odpowiedniego kształtu do wypieku tart, wykładamy ciastem francuskim. Nakłuwamy ciasto widelcem. Wysypujemy fasolą (ewentualnie grochem) tak, aby za bardzo nie urosło. Podpiekamy ok. 15 minut w temperaturze 220 stopni. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na patelni dodajemy szpinak (ja kupuję już umyty). Czekamy, żeby liście zmniejszyły swoją objętość.  Do miski wbijamy 2 jajka, wlewamy jogurt. Ser gorgonzola kroimy w małą kostkę- umieszczamy w misce. Dodajemy zawartość patelni. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Spód tarty wyciągamy z piekarnika zdejmujemy fasolę. Na lekko zarumienione ciasto wylewamy przygotowany farsz, w mojej wersji dodałam pomidorki koktajlowe (przekrojone na pół). Zapiekamy 20 minut. W momencie gdy masa będzie już dobrze ścięta i lekko zarumieniona wyciągamy tartę z piekarnika. Przed podaniem powinna chwilę przestygnąć- lepiej będzie się kroić.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz