sobota, 15 listopada 2014

Klasyczna sałatka jarzynowa



Sałatka jarzynowa z majonezem sprawdza się na wiele okazji, a w szczególności na święta. Jej klasyczny smak idealnie komponuje się z wieloma potrawami. Znana od pokoleń, jednak często modyfikowana sprawia, że w wykonaniu każdej Pani Domu smakuje zupełnie inaczej- niepowtarzalnie!


Składniki:
  • 4 marchewki
  • mały seler
  • 2 pietruszki ( korzeń)
  • 2 ziemniaki
  • 4 jajka
  • 2 ogórki konserwowe
  • puszka groszku konserwowego
  • 1 łyżka musztardy
  • majonez ( używam zawsze "Kieleckiego")
  • sól, pieprz



Jajka gotujemy na twardo. Jarzynę myjemy, ale nie obieramy. Wrzucamy do garnka gotujemy ok. 1,5 godz. Najważniejsze, aby cały czas kontrolować warzywa nie mogą się rozgotować. Odlewamy wodę, studzimy. Obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy jajka, można je pokroić ewentualnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Tak samo postępujemy z ogórkami. Przekładamy do dużej miski. Łączymy z groszkiem, musztardą i majonezem. Ilość majonezu- wedle uznania. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na ok. 30 minut do połączenia się składników. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz