środa, 5 listopada 2014

Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym


Inspiracja?  
W poszukiwaniu ..... 
blogosfera. 


Jak wyszło?? bardzo smacznie. Klopsiki z pewnością trafią również do barszczu białego. A sos?? genialny. Nada się do podania z jajkiem na twardo?? I już jest pomysł na kolejnego posta i kolejny pomysł na pyszny obiad.  


Składniki:
  • 4 białe surowe kiełbasy
  • 0,5 l wody
  • szklanka śmietany 18%
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • odrobina soku z cytryny
  • olej rzepakowy


Białą kiełbasę obieramy z flaczka. Dzielimy na 5 części i formujemy z niej klopsiki, smażymy na oleju. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy chrzan i śmietanę. Sos redukujemy (gotujemy do momentu, aż zgęstnieje) . Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i majerankiem. Do sosu dodajemy klopsiki. Podgrzewamy tak aby smaki się połączyły. Nie ukrywam, że jeszcze lepiej smakują na drugi dzień po ponownym odgrzaniu. Ja podaję z ryżem, równie dobrze komponują się z ziemniakami czy kopytkami. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz