Inspiracja?
W poszukiwaniu .....
blogosfera.
Jak wyszło?? bardzo smacznie. Klopsiki z pewnością trafią również do barszczu białego. A sos?? genialny. Nada się do podania z jajkiem na twardo?? I już jest pomysł na kolejnego posta i kolejny pomysł na pyszny obiad.
Składniki:
- 4 białe surowe kiełbasy
- 0,5 l wody
- szklanka śmietany 18%
- 3 łyżki tartego chrzanu
- sól, pieprz
- majeranek
- odrobina soku z cytryny
- olej rzepakowy
Białą kiełbasę obieramy z flaczka. Dzielimy na 5 części i formujemy z niej klopsiki, smażymy na oleju. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy chrzan i śmietanę. Sos redukujemy (gotujemy do momentu, aż zgęstnieje) . Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i majerankiem. Do sosu dodajemy klopsiki. Podgrzewamy tak aby smaki się połączyły. Nie ukrywam, że jeszcze lepiej smakują na drugi dzień po ponownym odgrzaniu. Ja podaję z ryżem, równie dobrze komponują się z ziemniakami czy kopytkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz