poniedziałek, 17 listopada 2014

Pierś z kaczki w pomarańczach z rozmarynem




Moja ulubiona pierś z kaczki w pomarańczach ... średnio wysmażona ... rarytas!

Składniki:
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 pomarańcze
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz

Pierś z kaczki myjemy. Skórę nacinamy na krzyż( aż do mięsa). Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Na rozgrzanej patelni układamy pierś - tłuszczem do dołu. Smażymy ok. 4-5 minut. Odwracamy na drugą stronę smażymy przez minutę. Wyciskamy sok z dwóch cytryn, wlewamy na rozgrzaną patelnię. Z gałązki rozmarynu ściągamy igiełki dodajemy do sosu. Kaczkę doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy sosem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika max na 15 minut dla uzyskania średnio wysmażonego mięsa. Po upieczeniu zawijamy kaczę w folię aluminiową i odstawiamy na 6 minut, żeby jeszcze doszła do siebie. Można podawać pokrojoną w plastry.  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz