Coraz chłodniej, coraz mniej słońca za oknem i dni coraz krótsze. A zimne wieczory nieubłagalnie przypominają o jesieni. Czerwone pachnące pomidory zamknięte w aromatycznej oliwie przypominają mi jednak o wakacjach. Bazą sosu jest słodka śmietanka i suszone pomidory. Pierś z kurczaka śmiało można zamienić na wieprzowe polędwiczki. Podaję dzisiaj z makaronem. Uważam, że ryż równie dobrze będzie się komponował z naszym sosem.
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 8 szt pomidorów w zalewie z oliwy z oliwek
- 50 g wędzonego boczku
- 300 g ulubionego makaronu
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki śmietany 18 %
- garść świeżej bazylii
- łyżeczka przyprawy- suszone pomidory (klik)
- sól, pieprz
Wędzony boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Pierś z kurczaka myjemy i również kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem, przyprawą z suszonymi pomidorami. Łączymy z boczkiem i smażymy przez 7 minut. Pomidory odsączamy z zalewy i siekamy w wąskie paseczki. Wrzucamy na patelnię po dłuższej chwili wlewamy śmietanki. Sos redukujemy do otrzymania odpowiednio gęstej zawiesiny - trwa to ok 10 minut. w Tak zwanym między czasie gotujemy makaron al dente. Doprawiamy świeżą bazylią i w razie konieczności solą i pieprzem. Łączymy z makaronem i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz