Filet z łososia ... pachnie nudą ...??Myślę, że jednak dacie się namówić na przyrządzenie tego przepisu u siebie w kuchni.
Składniki:
- 500 g łososia( najlepiej filet)
- 1/3 pęczka koperku
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Filet z łososia dokładnie myjemy i osuszamy. Oprószamy pieprzem i solą. W małej miseczce umieszczamy masło, oliwę, koperek wcześniej już drobno posiekany i czosnek przeciśnięty przez praskę dodajemy jeszcze szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Rozpuszczamy na patelni nasze przygotowane masełko . Łososia układamy skórą do dołu- smażymy 5 minut następnie odwracamy i smażymy przez 2 minuty. Trzeba uważać, żeby masło nie zaczęło się palić. Przed podaniem możemy odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńRobię go od lat i jeszcze mi się nie znudził. Polecam, bo szybko i smacznie
OdpowiedzUsuńJa robię co roku na Wigilię, moja córcia ma "długie zęby" na ryby. A ten łososik uwielbia,mówi że to jest rybka na którą czeka cały rok. W tym roku miałem podobnego gagatka na jedzonku. Najpierw nie chciał.....zjadł swoją i po kawałku swojego taty i mojej. Jedyna moja różnica jest w smażeniu. Bo rzeczywiście bardzo łatwo spalić koperek. Ja przygotowuję łososia chwilkę wcześniej, układam obok siebie, skórą do dołu i smaruję dość grubo masełkiem z koperkiem, czosnkiem i resztą i na pół godzinki do lodówki. Potem patelnia grillowa trochę oliwy i smażę jak w przepisie. Może troszkę dłużej żeby doszła. Po pół minutki na boczku.
OdpowiedzUsuńA do tego kurki w sosie śmietanowym
Usuń