Konkretny obiadek dla bardzo głodnych domowników.
Składniki ( 6 kotletów):
- 500 g mięsa wołowego
- 1 jajko
- 3 cebule
- 1 łyżka ostrej musztardy
- słodka papryka w proszku
- majeranek
- 2 łyżki masła klarowanego ( do cebuli)
- łyżeczka cukru
- olej ( lub inny tłuszcz do smażenia)
- sól, pieprz
Mięso siekamy bardzo drobno, wbijamy jajko, dodajemy musztardę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką. Cebulę kroimy w piórka. Smażamy na maśle klarowanym, pod koniec dodajemy cukier. 1/3 cebulki dodajemy do mięsa. Formujemy nie duże kotleciki. Smażymy na rumiany kolor. Przekładamy kotlety na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na rumsztyki wykładamy usmażoną cebulkę. Serwujemy z ziemniakami i np. marchewką zasmażaną z groszkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz