Świetna imprezowa przekąska. Alternatywa dla klasycznych kanapek. Inspiracją był dla mnie przepis, który znalazłam w książce Doroty Dardzińskiej " Kuchnia domowa,czyli synowa, kontra teściowa" - gorąco polecam lektura godna uwagi!
Składniki:
Pasta śródziemnomorska:
- 2 op. serka kanapkowego śmietankowego
- 1 op. serka kanapkowego z cebulką
- 1/2 op. sera typu feta
- 1/2 pęczka zielonej cebulki
- duża garść oliwek
- sól, pieprz
+ 6 plasterków szynki drobiowej
Pasta paprykowa:
- 3 op. serka kanapkowego śmietankowego
- 1 op. serka kanapkowego
- paprykowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 szt. czerwonej świeżej papryki
- sól, pieprz
+ 4 ugotowane na twardo jajka, 6 ogórków konserwowych, ketchup ( opcjonalnie)
Dodatkowo:
- chleb tostowy- bez skórek
- 1 1/2 szt świeżej papryki ( do dekoracji)
- 3 pomidory
- kilka oliwek
Pasta śródziemnomorska- w misce umieszczamy serki kanapkowe i ser feta. Zieloną cebulkę drobno siekamy, oliwki kroimy w cienkie plasterki. Całość dobrze mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Pasta paprykowa- ponownie umieszczamy serki w misce. Paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy do sera. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz