Inspiracją do tego przepisy były ostatnio zakupione genialne przyprawy ze sklepu "Przyprawy Świata". Schab delikatny, a sos bardzo aromatyczny, wykwintny, niecodzienny no i do tego lekkie kluseczki - obiad palce lizać.
- 500 g schabu bez kości
- 200 g wędzonego boczku
- przyprawa myśliwska
- 2 cebule
- 1 papryka
- 200 g grzybów ( podgrzybki albo pieczarki)
- 4 ogórki konserwowe
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki musztardy
- 100 ml wody+ 3 łyżki mąki
- 1 litr wywaru jarzynowego
- słodka papryka w proszku
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju do smażenia
Schab myjemy, kroimy w plastry i rozbijamy na kotleciki. Oprószamy przyprawą myśliwską. Boczek kroimy w kostkę, paprykę i cebulę w piórka. Całość podsmażamy klika minut. Na drugiej patelni smażymy na oleju schab. Przekładamy do garnka dodając składniki z patelni z boczkiem, zalewamy bulionem. Dodajemy musztardę, koncentrat pomidorowy i słodką paprykę. Dusimy ok. 30 minut. Rozrabiamy wodę z mąką tak, aby nie było grudek. Energicznie wlewamy do sosu. Na koniec dodajemy drobno pokrojone grzyby i ogórki. Doprawiamy solą, pieprzem. Gotujemy jeszcze przez 10 minut, uważamy, żeby sos nie przywarł do dna garnka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz