niedziela, 23 listopada 2014

Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem i serem gorgonzola


Uwielbiam tarty pod każdą postacią. Ta propozycja również przypadła mi do gustu. Delikatny smak szpinaku i ostrość sera gorgonzola- niezwykle smaczna, idealna przekąska, a może lekka kolacja?

Składniki:
  • 1 szt gotowego ciasta francuskiego 
  • 300 ml jogurtu greckiego lub gęstego
  • 2 jajka
  • opakowanie młodego szpinaku (baby- liście)
  • 150 g sera gorgonzola
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 4 pomidorki koktajlowe (opcjonalnie)

Formę- najlepiej odpowiedniego kształtu do wypieku tart, wykładamy ciastem francuskim. Nakłuwamy ciasto widelcem. Wysypujemy fasolą (ewentualnie grochem) tak, aby za bardzo nie urosło. Podpiekamy ok. 15 minut w temperaturze 220 stopni. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na patelni dodajemy szpinak (ja kupuję już umyty). Czekamy, żeby liście zmniejszyły swoją objętość.  Do miski wbijamy 2 jajka, wlewamy jogurt. Ser gorgonzola kroimy w małą kostkę- umieszczamy w misce. Dodajemy zawartość patelni. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Spód tarty wyciągamy z piekarnika zdejmujemy fasolę. Na lekko zarumienione ciasto wylewamy przygotowany farsz, w mojej wersji dodałam pomidorki koktajlowe (przekrojone na pół). Zapiekamy 20 minut. W momencie gdy masa będzie już dobrze ścięta i lekko zarumieniona wyciągamy tartę z piekarnika. Przed podaniem powinna chwilę przestygnąć- lepiej będzie się kroić.  



sobota, 22 listopada 2014

Prosty sos pomidorowy z makaronem Casarecce


Dla zabieganych... smaczna propozycja posiłku. 


Składniki ( 2 porcje):
  • 250 g makaronu typu Casarecce (u mnie firmy Barilla)
  • puszka pomidorów w zalewie
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek ( u mnie z czosnkiem)
  • świeża bazylia
  • 2 łyżki cukru
  • sól , pieprz
  • 20 g sera grana padano ( opcjonalnie)

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy. W między czasie gotujemy makaron, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Dodajemy pomidory w puszcze. Dusimy do uzyskania gęstego sosu. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Chwilę przed podaniem siekamy drobno bazylię i łączymy z sosem. Odcedzony makaron przekładamy na talerz, wykładamy sos i na wierzch ścieramy ser grana padano. Szybkie prawda?





poniedziałek, 17 listopada 2014

Pierś z kaczki w pomarańczach z rozmarynem




Moja ulubiona pierś z kaczki w pomarańczach ... średnio wysmażona ... rarytas!

Składniki:
  • 2 piersi z kaczki
  • 2 pomarańcze
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz

Pierś z kaczki myjemy. Skórę nacinamy na krzyż( aż do mięsa). Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Na rozgrzanej patelni układamy pierś - tłuszczem do dołu. Smażymy ok. 4-5 minut. Odwracamy na drugą stronę smażymy przez minutę. Wyciskamy sok z dwóch cytryn, wlewamy na rozgrzaną patelnię. Z gałązki rozmarynu ściągamy igiełki dodajemy do sosu. Kaczkę doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy sosem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika max na 15 minut dla uzyskania średnio wysmażonego mięsa. Po upieczeniu zawijamy kaczę w folię aluminiową i odstawiamy na 6 minut, żeby jeszcze doszła do siebie. Można podawać pokrojoną w plastry.  




sobota, 15 listopada 2014

Klasyczna sałatka jarzynowa



Sałatka jarzynowa z majonezem sprawdza się na wiele okazji, a w szczególności na święta. Jej klasyczny smak idealnie komponuje się z wieloma potrawami. Znana od pokoleń, jednak często modyfikowana sprawia, że w wykonaniu każdej Pani Domu smakuje zupełnie inaczej- niepowtarzalnie!


Składniki:
  • 4 marchewki
  • mały seler
  • 2 pietruszki ( korzeń)
  • 2 ziemniaki
  • 4 jajka
  • 2 ogórki konserwowe
  • puszka groszku konserwowego
  • 1 łyżka musztardy
  • majonez ( używam zawsze "Kieleckiego")
  • sól, pieprz



Jajka gotujemy na twardo. Jarzynę myjemy, ale nie obieramy. Wrzucamy do garnka gotujemy ok. 1,5 godz. Najważniejsze, aby cały czas kontrolować warzywa nie mogą się rozgotować. Odlewamy wodę, studzimy. Obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy jajka, można je pokroić ewentualnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Tak samo postępujemy z ogórkami. Przekładamy do dużej miski. Łączymy z groszkiem, musztardą i majonezem. Ilość majonezu- wedle uznania. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy na ok. 30 minut do połączenia się składników. 




wtorek, 11 listopada 2014

Tort marchewkowy


Tak.. to był ten. Mój torcik urodzinowy. Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku. Ciasto zachowałam w oryginale,ale masa już uległa modyfikacji. Zachwycający!

Składniki:

Ciasto:
  • 300 g drobno startej marchewki
  • 100 g drobno posiekanego ananasa
  • 40 g orzechów włoskich drobno siekanych
  • 30 g migdałów mielonych
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej (do piernika)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 200 g brązowego cukru
  • 225 ml oleju roślinnego
Masa:
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 300 g serka mascarpone
  • 1 fix do śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • cukier puder ( wedle uznania)


Tortownicę smarujemy grubą warstwą  masła. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150 stopni. W misce umieszczamy marchewkę, ananasa, orzechy, migdały i kokos. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, cukier waniliowy, przyprawę korzenną, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Całość mieszamy. Do następnej( 3 miska) miski wbijamy jajka i ubijamy do momentu, aż podwoją objętość. Dodajemy cukier- dalej miksujemy - delikatnym strumieniem wlewamy olej. Masę jajeczną łączymy z produktami z miski z marchewką. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy miskę z mąką i również łączymy produkty. Wykładamy do formy. Pieczemy 70 minut. Śmietanę kremówkę ubijamy dodajemy fix, serek mascarpone,ekstrakt waniliowy i do smaku cukier puder. Krem wkładamy do lodówki, żeby dobrze się schłodził. Upieczone ciasto kroimy na 3 blaty. Każdy z osobna smarujemy masą.  Składamy w całość tort i dowolnie dekorujemy.

W oryginale był jeszcze użyty poncz do nasączenia tortu, ale moim zdaniem ciasto jest wystarczająco wilgotne. PYCHA.








środa, 5 listopada 2014

Klopsiki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym


Inspiracja?  
W poszukiwaniu ..... 
blogosfera. 


Jak wyszło?? bardzo smacznie. Klopsiki z pewnością trafią również do barszczu białego. A sos?? genialny. Nada się do podania z jajkiem na twardo?? I już jest pomysł na kolejnego posta i kolejny pomysł na pyszny obiad.  


Składniki:
  • 4 białe surowe kiełbasy
  • 0,5 l wody
  • szklanka śmietany 18%
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • odrobina soku z cytryny
  • olej rzepakowy


Białą kiełbasę obieramy z flaczka. Dzielimy na 5 części i formujemy z niej klopsiki, smażymy na oleju. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy chrzan i śmietanę. Sos redukujemy (gotujemy do momentu, aż zgęstnieje) . Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i majerankiem. Do sosu dodajemy klopsiki. Podgrzewamy tak aby smaki się połączyły. Nie ukrywam, że jeszcze lepiej smakują na drugi dzień po ponownym odgrzaniu. Ja podaję z ryżem, równie dobrze komponują się z ziemniakami czy kopytkami. 




wtorek, 4 listopada 2014

Surówka z marchewki z chrzanem



Szybka surówka do obiadu. Słodka marchewka, ostry chrzan - wspaniałe połączenie. Bomba witaminowa!


Składniki:
  • 0,5 kg słodkiej marchwi
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • łyżeczka soku z cytryny
  • odrobina cukru
  • sól, pieprz

Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy soku z cytryny, delikatnie solimy i wedle uznania pieprzymy . Dodajemy chrzan i śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce ok. 20 minut.