niedziela, 26 października 2014

Pasta z cieciorki i suszonych pomidorów



Wiele past i innych smarowideł pojawiło się na półkach sklepowych. Wciąż zadaję sobie pytanie czy warto kupić? Trzeba przyznać, że nie należą do najtańszych. A smak hmmm zależy od gustu. Skład?? bez komentarza, dlatego polecam pastę domowej roboty. Nie zajmuje wiele czasu a podbija kupki smakowe. Alternatywa dla codziennych kanapek i fajny pomysł na dip do krakersów ;-)


Składniki:
  • puszka cieciorki konserwowej
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów w zalewie z oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • 6 liści świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
  • sól, pieprz

Ciecierzycę odcedzamy, ale płynu nie wylewamy. Nasiona przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę, ząbek czosnku i bazylię. Powoli miksujemy na gładką masę. Pasta jest bardzo gęsta więc dolewamy 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów i dowolną ilość wody z puszki po cieciorce- ilość musicie wyczuć sami, zależy jaką gęstość pasty chcecie uzyskać. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 



sobota, 25 października 2014

Podsmażane talarki z ziemniaków


Świetna propozycja na urozmaicenie codziennego obiadu. Nudne ziemniaki można przemienić w smaczny dodatek. Myślę, że na sam ich widok ślinka cieknie, a zapach unosi się po całej kuchni.


Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 większa cebula
  • słodka papryka w proszku
  • tymianek ( u mnie suszony)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego ( do podsmażenia)

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubsze plasterki. Gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. Boczek kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Podsmażamy na patelni. Podgotowane ziemniaki odcedzamy i przekładamy na patelnię. Dodajemy olej. Posypujemy papryką i tymiankiem. Smażymy tak, aby każdy plasterek lekko się zarumienił. Uważamy, żeby ziemniaki się nie rozpadły, bo zrobi się mało apetyczna "ciapa". Przed podaniem dodajemy do smaku sól i pieprz.




niedziela, 19 października 2014

Szarlotka na kruchym cieście


Delikatne ciasto rozpływające się w ustach, naturalna słodycz jabłek, które zdecydowanie grają pierwsze skrzypce i moja ulubiona jesienna przyprawa - cynamon mmm ten uwodzicielski zapach. Polecam!

Składniki:

Ciasto:
  • 500 g mąki krupczatki
  • 120 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 100 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
Masa:
  • 2 kg twardych jabłek
  • ok. 100 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki bułki tartej


W misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy śmietanę, żółtka i  zimne masło pokrojone w kostkę. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, którą dzielimy na dwie części. Każdą część zawijamy w folię, jedną kulkę chowamy do lodówki następną do zamrażarnika na 2 godziny. 

Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w drobną kostkę, albo ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przygotowane jabłka mieszamy z cynamonem i cukrem. Prażymy na małym ogniu- muszą delikatnie zmięknąć. Do gorącej masy wsypujemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto z lodówki należy rozwałkować, aby uzyskać średniej grubości placek. Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy dno formy ciastem, nakłuwamy widelcem- podpiekamy 15 minut do zarumienienia. 

Gdy ciasto się podpiecze, wyjmujemy z piekarnika. Można spód delikatnie obsypać bułką tartą. Przekładamy masę z jabłek. Wyrównujemy łyżką i drugą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.  




Smaczna Jesień
Imieniny u cioci

sobota, 18 października 2014

Pierś z kurczaka w sosie śmietanowy z suszonymi pomidorami



Coraz chłodniej, coraz mniej słońca za oknem i dni coraz krótsze. A zimne wieczory nieubłagalnie przypominają o jesieni. Czerwone pachnące pomidory zamknięte w aromatycznej oliwie przypominają mi jednak o wakacjach. Bazą sosu jest słodka śmietanka i suszone pomidory. Pierś z kurczaka śmiało można zamienić na wieprzowe polędwiczki. Podaję dzisiaj z makaronem. Uważam, że  ryż równie dobrze będzie się komponował z naszym sosem.


Składniki ( 2 porcje):

  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 8 szt pomidorów w zalewie z oliwy z oliwek
  • 50 g wędzonego boczku
  • 300 g ulubionego makaronu
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • garść świeżej bazylii
  • łyżeczka przyprawy- suszone pomidory (klik)
  • sól, pieprz

Wędzony boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Pierś z kurczaka myjemy i również kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem, przyprawą z suszonymi pomidorami. Łączymy z boczkiem i smażymy przez 7 minut. Pomidory odsączamy z zalewy i siekamy w wąskie paseczki. Wrzucamy na patelnię po dłuższej chwili wlewamy śmietanki. Sos redukujemy do otrzymania odpowiednio gęstej zawiesiny - trwa to ok 10 minut. w Tak zwanym między czasie gotujemy makaron al dente. Doprawiamy świeżą bazylią i w razie konieczności solą i pieprzem. Łączymy z makaronem i gotowe.





piątek, 17 października 2014

Tagliatelle z pesto bazyliowym, pomidorami i boczkiem


Zastanawiałam się czy boczek z bazylią i pomidorami to dobre połączenie, a w szafce kuchennej tylko makaron tagliatelle. Myślę jednak, że wyszło bardzo smacznie. Nowy przepis, który wart polecenia. U mnie na talerzu nie raz jeszcze zagości.

Składniki:
  • 100 g -pesto bazyliowe (kupione w lidlu) 
  • 50 g wędzonego boczku
  • ok 10 szt pomidorków koktajlowych
  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 5 listków świeżej bazylii
  • klika gałązek zielonej cebulki
  • łyżeczka przyprawy- suszone pomidory (klik)
  • sól, pieprz

Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni. Pomidory przekrawamy na pół, świeżą bazylią i zieloną cebulkę siekamy. Dodajemy do boczku, zmniejszamy ogień i smażymy ok. 5 minut. Doprawiamy suszonymi pomidorami, solą i pieprzem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu- odcedzamy, łączymy z pesto i przekładamy na patelnię. Chwilę podgrzewamy przed podaniem. 





sobota, 11 października 2014

Mielone z zieloną cebulką i suszonymi pomidorami

Czasami dobrze jest odczarować klasyczne przepisy. 


Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka wody
  • duża garść zielonej cebulki
  • 5 szt pomidorów suszonych ( użyłam w zalewie z oliwy z oliwek)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz

Mięso mielone umieszczamy w większej misce, wbijamy jajko, dodajemy wodę. Cebulkę szatkujemy, pomidory kroimy w małą kostkę. Łączymy z mięsem. Doprawiamy sosem sojowy, słodką papryką, solą i pieprzem. Masę mięsną dobrze wyrabiamy ręką, powoli dosypując bułkę tartą. Rozgrzewamy patelnię. Zwilżamy ręce wodą i formujemy okrągłe kotleciki. Smażę na patelni teflonowej więc nie używam tłuszczu w razie konieczności podlewam kotlety wodą. 



piątek, 10 października 2014

Ciasto " Rafaello"- bez pieczenia


Z miłości do kokosu ... oj tak trafia na listę moich ulubionych!! Tylko czemu wcześniej takiego ciasta nie zrobiłam?? Szczerze polecam- szybkie, banalnie proste i bardzo, ale to bardzo dobre.

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 l mleka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 200 g wiórek kokosowych 
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 paczka krakersów (solonych)


Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru i cukrem wanilinowym. Dodajemy 1/2 szklanki mleka, mąkę ziemniaczaną i  pszenną, miksujemy na jednolitą masę. Pozostałe mleko należy zagotować z resztą cukru. Na wrzące mleko wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Mieszamy całość aż do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy, aż będzie bardzo puszyste. Ciągle miksując, stopniowo dodajemy masę budyniową. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i jeszcze raz mieszamy. Średnią formę* wykładamy krakersami i przykrywamy je 1/3 masy. Ponownie rozkładamy krakersy i znowu wykładamy 1/3 masy. Na ostatnią warstwę krakersów wykładamy pozostałą część masy. Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy na noc do lodówki.

* użyłam 15 x 26 cm - na taką formę starczy krakersów.







środa, 8 października 2014

Burger z karmelizowaną cebulką i suszonymi pomidorami


Po ostatnim szybkim obiadku na mieście zainspirował mnie pysznym burger o wdzięcznej nazwie "francuska krowa"- bułka pełnoziarnista, rukola, ser pleśniowy, karmelizowana cebulka, średnio wysmażona wołowinka i pyszny sosik żurawinowy. Ech tak... postanowiłam stworzyć równie dobrą, domową wersję pospolitego fast food-a. Mąż był zachwycony :-)

Składniki ( 2 szt.):
  • 300 g mięsa mielonego wołowego
  • dwie okrągłe bułki ( u mnie z sezamem)
  • 1/2 dużej cebuli
  • kilka pomidorów suszonych 
  • garść liści rukoli
  • 1/2 naturalnego sera pleśniowego 
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki musztardy 
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

W misce umieszczamy mięso mielone, wbijamy jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Składniki dokładnie zamieszamy ( najlepiej ręką). Formujemy dwa kotlety wielkości wybranych wcześniej bułek. Mięsko smażymy na patelni z obu stron. Cebulkę kroimy w krążki, podsmażamy na patelni dodajemy 1 łyżkę masła, miód i sól. Uważamy żeby  się nie  spaliła bo zrobi się gorzka. Bułki rozkrawamy wzdłuż, z każdej strony smarujemy masłem i podgrzewamy na patelni. Liście rukoli myjemy, ser pleśniowy i ogórka kroimy na plastry.  Składamy hamburgera: spód bułki smarujemy majonezem układamy rukolę, następnie suszone pomidory, mięso, ser pleśniowy, ogórek i cebulka, górę bułki smarujemy musztardą i dobrze dociskamy "kanapkę". Ja zawsze przekuwam wykałaczką - mam gwarancję że się nie rozleci podczas podawania.




sobota, 4 października 2014

Sos serowy ze świeżą bazylią


Świetny dodatek do mięs, makaronów. Podawany na ciepło lub zimno. Aksamitny, delikatny, aromatyczny i bardzo prosty. Ja dzisiaj podaję z kopytkami ze szpinakiem. Dla mnie idealne połączenie. 

Składniki:
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 100 g sera typu lazur
  • 50 g sera długodojrzewającego (np.szafir)
  • garść świeżej bazylii
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Kremówkę wlewamy do garnka- podgrzewamy. Pokrojony ser w kostkę dodajemy do śmietanki. Gotujemy dłuższą chwilę, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekane liście bazylii.




czwartek, 2 października 2014

Lekka sałatka z serem pleśniowym



Przystawka,  lekka przekąska .... 



Składniki( 1 porcja):
  • mix sałat 
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1/3 ogórka zielonego 
  • łyżeczka prażonej cebulki
  • 6 plasterków sera pleśniowego
  • łyżeczka sosu balsamicznego
  • pieprz


Jeśli na opakowaniu nie ma informacja to sałatę myjemy. Ogórek kroimy w pół plasterki, pomidorki na połówki. Wszystko układamy na talerzu. Na wierzch sałaty wykładamy plasterki sera pleśniowego. Polewamy sosem balsamicznym, doprawiamy pieprzem. Obsypujemy prażoną cebulką.