niedziela, 28 września 2014

Kluski śląskie


Kluski śląskie to rodzaj klusek ziemniaczanych przygotowanych z gotowanych ziemniaków i mąki formowane w spłaszczone kulki z wgłębieniem, gotowane w osolonym wrzątku. Kluski śląskie przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków połączonych w stosunku objętościowym 4:1  z dodatkiem soli (do smaku). Opcjonalnie dodaje się także surowe jajka. Najczęściej gotowe kluski mają około 4-5 cm szerokości i 2,5 cm wysokości. W zależności od użytego gatunku ziemniaków i koloru żółtka jajka, przyjmują barwę biało-kremową, lekko żółtą a nawet koloru żółtka Wgłębienie w klusce pełni oprócz funkcji dekoracyjnej rolę pojemnika, w którym zatrzymuje się podany z potrawą sos. Jeszcze gorące, ugotowane ziemniaki przeciska się przez praskę lub mieli w maszynce po czym łączy z pozostałymi składnikami Z wyrobionego ciasta formuje się kulkę, której następnie nadaje się pożądane kształty. Charakterystyczną „dziurkę” robi się palcem. Uformowane w ten sposób kluski gotuje się w osolonym wrzątku.


Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • jajko
  • sól

1. Obieramy ziemniaki i gotujemy w solonej wodzie do miękkości. 
2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę.



3. Płasko ugniatamy ziemniaki w misce.




4. Dzielimy na cztery części.







5. Jedną część ziemniaków wyjmujemy z miski.





6. W wolne miejsce wsypujemy mąkę.






7. Wbijamy jajko i solimy.






8. Zagniatamy ciasto, aż będzie się odrywać od ręki. 





9. Formujemy małe kulki. W każdą wygniatamy małą dziurkę i lekko spłaszczamy.





10. Wrzucamy do osolonego wrzątku, mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna. Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.



czwartek, 25 września 2014

Kopytka


Kopytka, bo kto ich nie lubi?! Przepis jest niezwykle prosty i szybki- nie wymaga dużo wysiłku. Kopytka to świetny pomysł gdy brak Ci czasu, czy pozostanie nadmiar ugotowanych ziemniaków po rodzinnym obiedzie. Można je jeść same, podsmażone z cebulką i kiełbasą,polane masłem czy jako dodatek do gęstego sosu czy gulaszu. 



Składniki:
  • 1 kg  ziemniaków (waga po ugotowaniu)
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Ziemianki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do przestygnięcia. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól i 150 g mąki pszennej. Zagniatamy, ciasto delikatnie powinno odchodzić od ręki ( jeśli dodamy więcej mąki pszennej wyjdą twarde).  Dzielimy na mniejsze części i rolujemy na kształt wałka, podsypując resztą mąki aby nie przyklejało się  do stolnicy. Kroimy na szerokość 2-3 cm. Pokrojone kopytka gotujemy w osolonej wodzie prze 4 minuty do momentu wypłynięcia. 







wtorek, 23 września 2014

Delikatny kotlet mielony z udźca indyka


Jakie są zalety mięsa z indyka?
Jest  ich wiele. Mięso z indyka słynie ze swoich walorów zdrowotnych-  polecane jest przy dietach antyalergicznych i niskokalorycznych. Ze względów na niską zawartość tłuszczu i dużą zawartość białka, jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne. Ponadto mięso z indyka jest stosunkowo proste w przygotowaniu- nie wymaga długotrwałej obróbki termicznej ani zmiękczania mięsa przed przygotowaniem. Należy tylko uważać, aby nie doprowadzić do przesuszenia mięsa podczas zbyt długiego pieczenia, smażenia czy duszenia. Zawiera ważne mikroelementy, jak fosfor, regulujący gospodarkę wodną: potas, odpowiedzialny za sprawność kośćca,uwalnianie energii i wchłanianie składników odżywczych: magnez, wspomagający dotlenienie komórek: żelazo oraz cynk, który wspiera układ immunologiczny i reguluje zmysł smaku. Mięso indycze zawiera również znaczne ilość witamin z grupy B. Jest ono też ważnym źródłem niezbędnej dla tworzenia czerwonych krwinek witaminy B12. Warto wiedzieć,że ciemne mięso z uda zawiera więcej żelaza i cynku niż jasne mięso z piersi, ale też nieco wyższą wartość kaloryczną. Ze względu na delikatność smaku doskonale komponuje się z różnego rodzaju dodatkami, które można dobrać według gustu- od słodkich, poprzez łagodne, ziołowe do pikantnych. Warto poeksperymentować i na stałe wprowadzić do swojego menu ulubione potrawy z indyka.  Ja dzisiaj serwuję delikatne i chrupiące kotleciki z mielonego mięsa z udźca  indyka. 

Składniki:
  • 500 g mięsa z indyka ( u mnie udziec)
  • duża cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • łyżka zimnej wody
  • łyżeczka masła
  • mała szczypta cynamonu
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy ( do smażenia)


Cebulę drobno siekamy, podsmażamy na maśle. Mięso z udźca mielimy ( ewentualnie prosimy o zmielenie w sklepie) dodajemy cebulkę, jajka, bułkę tartą, wodę i przyprawy. Całość dobrze wyrabiamy. Można skosztować surowe mięso czy jest wystarczająco doprawione. Zwilżamy ręce wodą i formujemy nie za duże płaskie kotleciki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwóch stron na rumiany kolor. Przed podaniem odsączamy nadmiar tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.  






Paprykowe gołąbki


Idealny czas na paprykowe szaleństwa. Jest teraz tania i w pełni dojrzała. Paprykowe gołąbki to nic innego jak faszerowana papryka mięsem mielonym i ryżem-  to dokładnie farsz do klasycznych gołąbków. Nie można zapomnieć o gęstym zawiesisty sosie pomidorowym. Tym samym możemy określić to danie również kolejną szybką wersją gołąbków. Sycące i bardzo pożywny pomysł na obiad lub rodzinną kolację. 


Składniki ( 4 porcje):
  • 8 podłużnych żółtych papryk
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • woreczek ryżu
  • cebula
  • jajko
  • łyżka bułki tartej
  • łyżka wody
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • suszony tymianek, sól , pieprz
Sos:
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 50 ml wody
  • 50 ml śmietanki kremówki
  • sól, pieprz, 
  • odrobina cukier
  • suszone zioła (opcjonalnie)

Wykrawamy ze środka gniazda z papryki, myjemy. Woreczek ryżu gotujemy w osolonej wodzie. Najlepiej jak jest jeszcze lekko twardy. Cebulę kroimy w drobną kostkę podsmażamy na łyżeczce masła. Mięso przekładamy do miski. Łączymy z ryżem, cebulą, bułką tartą i odrobiną wody. Wbijamy jajko. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryka i tymiankiem. Farsz dobrze wyrabiamy- najlepiej ręką. Paprykę faszerujemy. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy 45 minut w piekarniku w 220 stopniach. W między czasie najlepiej przygotować sos. Passatę wlewamy do garnka lekko podgrzewamy, dodajemy wodę, śmietanę i odrobinę cukru. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. 15 minut przed końcem zapiekania, papryki zalewamy sosem. 



Paprykujemy 5

sobota, 20 września 2014

Zupa gulaszowa z mięsem z indyka


Zupa gulaszowa to jedna z najpopularniejszych tradycyjnych potraw kuchni węgierskiej. Podstawowymi jej składnikami są smalec, mięso, papryka oraz cebula. Tradycyjnie przyrządzana była na świeżym powietrzu przez pasterzy w kociołku nad ogniskiem. W moim wykonaniu oczywiście mała modyfikacja. Smalec- oj chyba nie istnieje w mojej kuchni, w warzywa występują w każdej ilości i postaci.


Składniki:
  • 400 g mięsa gulaszowego z indyka
  • 3 papryki ( czerwona, żółta, zielona)
  • 200 g pieczarek
  • mała cukinia
  • 3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • puszka pomidorów bez skórki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka ( korzeń)
  • 1/2 małego selera
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • słodka papryka w proszku
  • wędzona papryka w proszku
  • majeranek
  • odrobina cukru
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia)
  • 2 litry wody

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w  mała kostkę. Podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy paprykę w proszku ( po łyżeczce- wędzona i słodka). Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy obraną jarzynę ( marchewka, pietruszka i seler), przesmażone mięso,pomidory z puszki, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę,cebulę w piórka, cukinię w pół plasterki a pieczarki na czwórki. Również podsmażamy na oleju. Do zupy dodajemy warzywa i gotujemy przez ok. 20 minut. Sprawdzamy miękkość mięsa jeśli rozpływa się w ustach to na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Podajemy z chrupiącymi grzankami.






Festiwal Kuchni Węgierskiej

wtorek, 16 września 2014

Cycki pod pierzynką


Cycki pod pierzynką, cóż to nic innego jak klasyczny kotlet z piersi kurczaka zapiekany z pieczarkami i żółtym serem. Nie jest to dietetyczny pomysł na obiad, ale myślę, że "niedzielny grzeszek" da się wybaczyć. 

Składniki:
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • bułka tarta + jajko ( panierka)
  • 100 g pieczarek
  • 100 g żółtego sera w plasterkach
  • 1 łyżeczka masła
  • olej rzepakowy ( do smażenia )
  • sól, pieprz

Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rozbijamy na niezbyt cienkie kotlety. Obsypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Wrzucamy na patelnię smażymy na złoty kolor. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Podsmażamy na maśle, lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Usmażone kotlety odsączamy z tłuszczu. Na każdą sztukę kładziemy pieczarki i żółty ser. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut w 180 stopniach - do momentu, aż ser się rozpuści.  





środa, 10 września 2014

Masło orzechowe

Zastanawiam się co na temat tego posta można napisać?? Pysznie?? Szybko?? Zdrowo?? Tak ;) , ale niestety też kalorycznie. Przyrządzenie domowego masła trwa naprawdę chwilę, nie zastanawiajcie się tylko maszerujcie do kuchni. Zapewniam, że Wasze pociechy będą bardzo, ale to bardzo uśmiechnięte i zadowolone. 


Składniki :
  • 500g orzeszków ziemnych prażonych ( u mnie solone)
  • odrobina cukru pudru ( wedle uznania)

Orzeszki mielimy dłuższą chwilę w mikserze do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. Jeśli uważamy, że masło nie jest słodkie dorzucamy odrobinę miałkiego cukru. Trzymamy w lodówce w słoiku ewentualnie w zamkniętym szczelnie pojemniczku.



niedziela, 7 września 2014

Tagliatelle z mięsem mielonym i warzywami


Mając mięso mielone możemy wyczarować wspaniałe dania obiadowe i to niewielkim nakładem pracy oraz czasu. Pomysłów jest ogromnie wiele, jak zwykle przedkładam jednak ponad wszystko prostotę wykonania i niewielką czasochłonność. Dzisiaj bardzo warzywna wersja z makaronem tagliatelle. 



Składniki( 2 porcje):
  • 300 g mięsa mielonego ( wieprzowo- wołowego)
  • 1 opakowanie pomidorów w puszce
  • 1/2 cukinii
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 1/3 papryki żółtej
  • 5 szt pieczarek
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • oregano
  • sól, pieprz
  • 200 g makaronu typu tagliatelle


Warzywa myjemy kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i obsmażamy mięso mielone. Dodajemy cebulę, czosnek, pieczarki  i papryki- smażymy przez 5 minut. Kolejnym krokiem będzie dodanie pomidorów w puszcze, dusimy całość 15 minut. W między czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na koniec dorzucamy cukinię, doprawiamy solą, pieprzem i większą ilość oregano. Mieszamy. Wykładamy na ciepły makaron. 



Włoskie smaki

piątek, 5 września 2014

Zupa z grzybów leśnych - "Grzybowa"

Przyznaję się- uwielbiam grzyby, jednak mały problem dla mnie stanowi brak wiedzy na ich temat. Natomiast bezpiecznie kupuję na osiedlowym bazarku. Mogę je konsumować pod każdą postacią, więc dzisiaj proponuję smaczną zupę z grzybów leśnych, użyłam do niej  podgrzybków i maślaków. Podaję z makaronem " łazankowym", dobrze smakuje również z ziemniaczkami. Warto pamiętać, że zupa grzybowa to jedno z klasycznych dań polskich, często jest spotykana na stołach Wigilijnych. 

Składniki:
  • 400 g leśnych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • litr bulionu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki śmietany
  •  łyżka masła
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • dowolna ilość makarony typu łazanki 

Grzyby czyścimy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle razem z pokrojoną cebulą. Do garnka z bulionem dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę (korzeń) i seler. Gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy przesmażone grzyby. Gotujemy 20 minut. W między czasie wstawiamy wodę na makaron i gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Zabielamy śmietanką, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na moment przed podaniem dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Na talerz wykładamy makaron i zalewamy gorącą zupą. Proste prawa? 



Grzyby